Bestrijden eikenprocessierups

Foto: BNG

Van mei tot augustus wordt de eikenprocessierups weer actief. Deze insecten dragen brandharen die irritaties en ontstekingen aan de huid, luchtwegen en ogen kunnen veroorzaken. De gemeente Beuningen zal deze week de rupsen bestrijden door bomen te bespuiten met een biologisch preparaat.

In week 18, van maandag 29 april tot vrijdag 3 mei, zal de bestrijding van de eikenprocessierups plaatsvinden. Dit is echter afhankelijk van het weer en de hoeveelheid bladeren aan de eikenbomen. Vanwege de korte duur van de bestrijdingsactiviteiten kan het zijn dat er ’s nachts wordt gewerkt. De Nationale Bomenbank Zuidoost-Nederland uit Mill zal namens de gemeente Beuningen de bestrijding en monitoring uitvoeren, waarbij meer dan 700 eikenbomen betrokken zijn.

Het doel is om overlast tot een minimum te beperken, met zorg voor het milieu. Dit betekent dat er zeer terughoudend wordt omgegaan met preventieve bestrijdingsmiddelen. Preventieve maatregelen worden alleen genomen wanneer dit absoluut noodzakelijk is.

In september zal er worden geƫvalueerd aan de hand van feromoonvallen om vast te stellen hoeveel vlinders (motten) nog aanwezig zijn. Op basis hiervan wordt bepaald waar en in welke mate bestrijding het volgende jaar nodig is.

Cookieinstellingen