De gemeente zal vanaf 2025 te maken krijgen met financieel zwaar weer. Hiervoor waarschuwt het college van burgemeester en wethouders. De oorzaak ligt in de financiële ontwikkelingen sinds de behandeling van de perspectiefnota eerder dit jaar. "Een miljoenentekort dreigt. Ingrijpen is noodzakelijk," aldus het college.
De financiële tegenslag heeft verschillende oorzaken. Vanaf volgend jaar ontvangen alle Nederlandse gemeenten minder geld uit het gemeentefonds van het Rijk, terwijl er steeds meer taken bijkomen die de gemeente bijna volledig zelf moet bekostigen. Daarnaast blijven de lonen en prijzen stijgen, wat – in combinatie met de ambities van de gemeente – leidt tot extra kosten.
Zonder ingrijpen zal de begroting van de gemeente in de rode cijfers belanden. Echter, de gemeente is verplicht om een sluitende begroting aan te bieden, zoals landelijk vastgelegd. Wethouder Financiën, Alwin Steeg, benadrukt dat het college er alles aan doet om aan deze verplichting te voldoen. “Op die manier behouden we zelf de controle over onze uitgaven,” zegt Steeg.
De gemeente kan aan drie knoppen draaien om de financiële situatie op orde te krijgen: het parkeren van ambities (nieuwe plannen uitstellen en keuzes maken in die ambities), besparen op of uitstellen van lopend beleid, en het verhogen van lokale belastingen. Het college verwacht op dit moment aan alle drie de knoppen te moeten draaien. “Het is code rood. Feit is dat we niet alles meer kunnen doen wat we wilden doen.” Er wordt nog hard gewerkt aan de begroting voor 2025, die op 5 november door de gemeenteraad zal worden vastgesteld. Daarna volgt de verdere uitwerking.
De bezuinigingen zullen waarschijnlijk door iedereen in de gemeente worden gevoeld, zo erkent het college. Steeg benadrukt echter dat er alles aan wordt gedaan om de gevolgen voor inwoners, verenigingen en bedrijven zo beperkt mogelijk te houden.