Het water in de Beuningse Plas uitgelegd

22 jul 2021, 16:52 Gemeente
beuningse plas 1
beuningen

Mag ik varen in de Beuningse Plas? Waarom is de waterstand niet altijd gelijk? Regelmatig ontvangen gemeente Beuningen en Waterschap Rivierenland vragen over het water in de Beuningse Plas.

De gemeente Beuningen heeft daarom, samen met een aantal inwoners uit de Beuningse Plas, de watersportvereniging en het Waterschap Rivierenland, een uitleg geschreven op www.beuningen.nl/waterbeuningseplas . Hier kunt u meer lezen over de werking van het watersysteem, onderhoud en recreatie, maar ook welke regels, vergunningen of meldingen nodig zijn bij bijvoorbeeld het aanleggen van een steiger.

Het water van de Beuningse Plas

Het watersysteem van de Beuningse Plas bestaat uit twee onderdelen; het water in de woonwijk en de toekomstige waterplas. Het water staat niet direct in verbinding met het andere water in de omgeving. Hierdoor zijn de waterstanden en waterkwaliteit in de Beuningse Plas niet altijd hetzelfde als op andere plekken in Beuningen. In de Beuningse Plas volgt de waterstand een natuurlijk peil. Dus het water wordt gevuld door water uit de rivier en regen en hangt af van de hoeveelheid en hoe hoog het water in de rivier staat. De waterstanden wisselen tussen NAP + 6,90m en NAP + 6,30m. Ook is de waterkwaliteit in de Beuningse Plas vaak beter dan het water uit het omliggende gebied.

Op dit moment is de zandwinning in de waterplas gestart maar nog niet klaar. Wanneer de waterplas klaar is, wisselt de waterstand in Beuningse Plas naar verwachting minder sterk. Dit komt omdat de plas straks in verbinding staat met diepere waterlagen.

Onderhoud van water en oevers

Het onderhoud van het water en de oevers is door het waterschap vastgelegd in de onderhoudsplicht. De onderhoudsplicht geeft aan wie wanneer welk onderhoud moet uitvoeren. De status van een sloot bepaalt wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van onderhoud aan het water. Het maakt hierbij niet uit wie de eigenaar is van de watergang. Het Waterschap voert onderhoud uit aan watergangen met een A-status. Bij een B-status en een C-status hebben de aangrenzende perceeleigenaren een onderhoudsplicht of een instandhoudingsplicht.

Wilt u weten wat de status is van uw sloot of een sloot bij u in de buurt? Kijk dan op www.waterschaprivierenland.nl/keur-en-leggers .

Recreatie in de Beuningse Plas

Veel inwoners uit de gemeente Beuningen varen of zwemmen in de Beuningse Plas. Gaat u varen of zwemmen? Er zijn wel een paar regels die gelden (staan in de Algemene Plaatselijke Verordening):

  • Gemotoriseerde vaartuigen tot 2500 Watt mogen er varen, daarboven niet. Verbrandingsmotoren zijn niet toegestaan.
  • Uw boot is maximaal 7 meter.

Wilt u zwemmen in de Beuningse Plas. Dat kan, maar let wel op. Het water in de Beuningse Plas is geen officieel zwemwater. Let er tijdens de zomermaanden goed op of het water wel goed genoeg is om in te zwemmen. Ga niet zwemmen als er blauwalg of botulisme is. Wij informeren hierover door borden te plaatsen naast de Beuningse Plas.

Regels, vergunningen en meldingen

Voor veel werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van steigers of het aanbrengen van beplanting, op of in de buurt van het water gelden regels. Dit zijn regels van de gemeente, het Waterschap Rivierenland en eventuele afspraken uit koopaktes. De situatie en de regels verschillen vaak per locatie. Afhankelijk van de werkzaamheden zijn mogelijk ook vergunningen van waterschap of gemeente nodig. Zorg daarom dat u weet welke regels bij u gelden. U leest hier meer over op www.beuningen.nl/waterbeuningseplas .

Meer informatie en meldingen

Wilt u graag meer informatie over de Beuningse Plas of de openbare ruimte in het algemeen? Ga dan naar www.beuningen.nl/omgeving. Ontvangt u de uitleg graag in een papieren versie of heeft u geen toegang tot onze website? Neemt u dan contact met ons op via het telefoonnummer 14 024.