Nepagenten rukken op (en ze zijn niet de enige)

30 okt , 12:16 Gemeente
schermafbeelding 2024 10 29 175826
Gemeente Beuningen
De politie ziet een explosieve stijging van het aantal meldingen over nepagenten. Ze melden zich telefonisch of aan de deur met een verhaal over mogelijke (inbraak)risico’s op het adres van het slachtoffer. Er moeten vervolgens zo snel mogelijk waardevolle spullen worden veiliggesteld. Het gaat vanzelfsprekend niet om agenten, maar criminelen.
Daar trapt u toch niet in? Zeker wel! Dagelijks maken nepagenten slachtoffers en de schade loopt soms in de duizenden euro’s. De criminelen hebben zich vaak goed voorbereid en beschikken over veel informatie van hun slachtoffer. Daarmee kan het lijken alsof het écht om de politie gaat. Soms dragen ze zelfs een (deel van het) uniform.

Meer trucs

Naast nepagenten zijn er meer trucs waarmee criminelen slachtoffers geld of waardevolle spullen afhandig proberen te maken. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als zogenaamde medewerkers van de bank, een ‘medewerker’ van het energiebedrijf of ‘zorgmedewerker’. Oplichters misbruiken de naam van bedrijven of instanties waar slachtoffers vertrouwen in hebben. Regelmatig met succes.
Ook in onze regio komen er verschillende meldingen over deze trucs binnen. Daarom is het belangrijk hierop te letten. Zo werd een 75-jarige vrouw slachtoffer van nepbankmedewerkers. Er zou sprake zijn van verdachte transacties op haar rekening. Met slinkse trucs lukte het om haar duizenden euro’s afhandig te maken. Naast de materiële schade is de impact van zaken als deze enorm.

Hang op en laat niemand binnen

De belangrijkste tip is om altijd eerst zelf te checken of het verhaal klopt. Wordt u zonder aanleiding of zonder dat u het had verwacht benaderd? Hang op en laat zeker niemand binnen. Bel met het bij u bekende nummer van de betreffende instantie of het bedrijf waarvoor de persoon zegt te werken om te achterhalen of het verhaal inderdaad klopt. In het geval van de politie is het telefoonnummer 0900-8844. Vaak zal blijken dat u te maken heeft met oplichters.
De politie vraagt mensen die toch slachtoffer worden om altijd aangifte te doen. Meer informatie en tips vindt u op www.politie.nl/babbeltrucs.