Busvervoer regio Arnhem-Nijmegen steeds toegankelijker

Foto:

REGIO, 20 juni 2012 – De bussen in de regio Arnhem-Nijmegen worden steeds toegankelijker voor mensen met een beperking. Bovendien is een groot deel van de bushaltes aangepast, zodat de instap veel makkelijker gaat. Op Breng.nl kunnen reizigers voortaan vinden welke haltes al aangepast zijn. InformatiecampagneOmdat veel mensen nog niet bekend zijn met deze verbeteringen, organiseren Breng en de Stadsregio Arnhem Nijmegen deze zomer een informatiecampagne. Onderdeel van deze campagne zijn informatiebijeenkomsten waar mensen uit de doelgroep de bus eens op hun gemak kunnen proberen. De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met mensen uit de doelgroep.

REGIO, 20 juni 2012 – De bussen in de regio Arnhem-Nijmegen worden steeds toegankelijker voor mensen met een beperking.

Bovendien is een groot deel van de bushaltes aangepast, zodat de instap veel makkelijker gaat. Op Breng.nl kunnen reizigers voortaan vinden welke haltes al aangepast zijn.

Informatiecampagne
Omdat veel mensen nog niet bekend zijn met deze verbeteringen, organiseren Breng en de Stadsregio Arnhem Nijmegen deze zomer een informatiecampagne. Onderdeel van deze campagne zijn informatiebijeenkomsten waar mensen uit de doelgroep de bus eens op hun gemak kunnen proberen. De campagne is tot stand gekomen in samenwerking met mensen uit de doelgroep.

Bussen en bushaltes aangepast
Stadsregio, gemeenten en Breng hebben veel geïnvesteerd in het toegankelijk maken van de bussen en de bushaltes. De bussen zijn gelijkvloers en voorzien van een speciale rolstoelplek, ruimte voor een rollator, audio-reisinformatie, geleidelijnen, opvallende gekleurde handgrepen en een rolstoelplank. Vanaf eind 2012 beschikken alle bussen zelfs over een elektrische rolstoelplank zodat reizigers zonder hulp van de chauffeur de bus kunnen betreden. Ook wordt er gewerkt aan de volledige toegankelijkheid van de buurtbussen. Het succes schuilt vaak in details. De stadsregio en Breng werken daarom nauw samen met mensen met een beperking uit de regio bij het realiseren van de verbeteringen.

75% van de haltes aanpassen
Het toegankelijk maken van de bushaltes is een belangrijk speerpunt voor de stadsregio en de daarin deelnemende gemeenten, zodat de instap voor mensen met een rolstoel, kinderwagen of blindegeleidestok makkelijker gaat. De landelijke norm schrijft voor dat 46% van de haltes toegankelijk moet zijn. Deze norm heeft de stadsregio al gehaald. De stadsregio en stadsregiogemeenten streven er echter naar om voor 2015 75 % van de haltes aangepast te hebben. Iedere maand leveren gemeenten weer nieuwe haltes op. Voortaan kunnen reizigers op Breng.nl bij het boeken van een reis vinden welke haltes aangepast zijn.

Het instappen uitproberen
Uit gesprekken met mensen uit de doelgroep blijkt dat velen een drempel voelen om de bus een keer te proberen. Daarom gaan Breng en de stadsregio deze zomer diverse bijeenkomsten organiseren waarbij een bus aanwezig is, zodat mensen het in- en uitstappen rustig kunnen proberen. Op donderdag 23 augustus is de bus bij Zorgcentrum Alde Steeg aan de Bongerdstraat in Beuningen. U kunt tussen 13.45 en 16.30 uur langskomen. Tijdens de middag kunt u vragen stellen of op uw gemak een bus bekijken. En u krijgt uitleg over de OV-chipkaart. Aanmelden kan tot 20 juli via breng.nl/stapmaarin.

De komende jaren blijft toegankelijkheid een belangrijk onderwerp. De stadsregio en Breng kijken daarbij verder dan de bus of een halte. Breng investeert meer in persoonlijke aandacht voor de reiziger door meer medewerkers service en veiligheid op de knooppunten in te zetten en chauffeurs te trainen. Naast WIFI komen er eind dit jaar in alle bussen en treinen reisinformatieschermen met actuele reisinformatie. De visuele informatie wordt ondersteund met een automatische halteomroep in alle treinen en bussen. De geluidsfragmenten worden ingesproken door een organisatie die zich bezighoudt met het inspreken van luisterboeken voor blinden en slechtzienden.

 

Cookieinstellingen