Straatnamen ecowieck verwijzen naar archeologische vondsten in het gebied

Foto: Beuningen

Ten westen van Beuningen, in de wijk Keizershoeve in Ewijk, komt een gloednieuwe wijk. Een ecologische wijk. Dit is het laatste nieuwbouwcluster in de wijk Keizershoeve, Keizershoeve III. De straten in deze wijk krijgen bijzondere namen. Deze verwijzen naar de archeologische vondsten die in dit gebied zijn gedaan.

De Maalsteen, de Schrabber, de Klokbeker, de Vuurplaats en de Waterkuil. Dat zijn de straatnamen voor de Ecowieck. De Maalsteen en Schrabber verwijzen naar voorwerpen die zijn gevonden. De straatnaam de Waterkuil verwijst naar een waterkuil die in het gebied is gevonden. De naam de Vuurplaats staat voor een plek om samen te komen. In de wijk komt er een plek om elkaar te ontmoeten.

Ook in Keizershoeve I en II zijn straatnamen gerelateerd aan de historie van het gebied. Zo blijft de geschiedenis voortleven.

Archeologische vondsten

De Keizershoeve is een archeologisch rijk gebied. Al eerder zijn er sporen en losse voorwerpen van de Vlaardingen-Stein cultuur gevonden. Rond 3.400 voor Christus leefden mensen van deze cultuur in West-Nederland en het rivierengebied en in Zuid-Nederland. Van deze cultuur is bekend dat zij zowel jaagden en verzamelden als een boerenbestaan leidden. In de ecowieck zijn er naast de verwachte sporen uit de bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd ook sporen en graven uit het neolithicum gevonden.

De gemeente bekijkt nog op welke manier ze de vondsten kan tonen aan geïnteresseerden.

Ecowieck

De ecowieck is een woonwijk met huizen die weinig energie verbruiken of zelfs energie opwekken. Ze zijn waar mogelijk gebouwd met natuurlijke materialen. Daarnaast wordt het mandelige gebied ‘groen’ ingericht. Denk bijvoorbeeld aan moestuinen, gezamenlijke ontmoetingsruimte en beplanting.

In de Ecowieck gaan twee CPO’s (collectief particulier opdrachtgeverschap) ontwikkelen. Dat zijn CPO Calimero en CPO Samen Ecologisch Bouwen. De CPO’s zijn op dit moment bezig met het ontwerpen van hun wijk en het aanvragen van omgevingsvergunningen.

Cookieinstellingen