Ingezonden brief: Fijnstof en kinderen

Foto:

GEMEENTE, 7 juni 2010 – In het milieubeleidsplan van de gemeente Beuningen staat opgeschreven wat de gemeente de komende vier jaar gaat doen aan het verbeteren van het milieu in de gemeente. Dan gaat het over water, lucht, geluid en alle andere aspecten die te maken hebben met hoe de burgers hun omgeving ervaren.Een van de hoofdstukken handelt over lucht. Een van de belang- rijkste onderdelen van dat hoofdstuk is hoe de lucht in onze gemeente vervuild wordt door doorgaande wegen, de A50 en de A73. De PvdA Beuningen is, samen met Groen Links, van mening dat fijnstof één van de grootste bedreigingen is. Fijnstof bedreigt vooral jonge kinderen, die zijn er zeer gevoelig voor.Fijnstofdeeltjes kunnen diep in het longweefsel terecht komen en daar op de lange termijn tot ernstige gezondheidsschade leiden. In het plan dat de gemeenteraad op dinsdag 18 mei besprak, ging het voorstel niet verder dan meedoen met landelijke en regionale acties.Dat vond de fractie van PvdA Beuningen te mager.Daarom heeft onze fractie, samen met Groen Links, een amendement ingediend om op plaatsen waar vaak veel kinderen zijn, zoals scholen, peuterspeelzalen en speelplekken, regelmatig metingen te doen. Zo kunnen we er achter komen, hoe gezond de omgeving daar is voor de kinderen. PvdA Beuningen en Groen Links vinden dat de gemeente een extra zorgplicht heeft, als het om jonge kinderen gaat. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het amendement overgenomen.Ria StraathofFractie PvdA Beuningen

GEMEENTE, 7 juni 2010 – In het milieubeleidsplan van de gemeente Beuningen staat opgeschreven wat de gemeente de komende vier jaar gaat doen aan het verbeteren van het milieu in de gemeente. Dan gaat het over water, lucht, geluid en alle andere aspecten die te maken hebben met hoe de burgers hun omgeving ervaren.

Een van de hoofdstukken handelt over lucht. Een van de belang- rijkste onderdelen van dat hoofdstuk is hoe de lucht in onze gemeente vervuild wordt door doorgaande wegen, de A50 en de A73. De PvdA Beuningen is, samen met Groen Links, van mening dat fijnstof één van de grootste bedreigingen is. Fijnstof bedreigt vooral jonge kinderen, die zijn er zeer gevoelig voor.

Fijnstofdeeltjes kunnen diep in het longweefsel terecht komen en daar op de lange termijn tot ernstige gezondheidsschade leiden. In het plan dat de gemeenteraad op dinsdag 18 mei besprak, ging het voorstel niet verder dan meedoen met landelijke en regionale acties.

Dat vond de fractie van PvdA Beuningen te mager.
Daarom heeft onze fractie, samen met Groen Links, een amendement ingediend om op plaatsen waar vaak veel kinderen zijn, zoals scholen, peuterspeelzalen en speelplekken, regelmatig metingen te doen. Zo kunnen we er achter komen, hoe gezond de omgeving daar is voor de kinderen. PvdA Beuningen en Groen Links vinden dat de gemeente een extra zorgplicht heeft, als het om jonge kinderen gaat. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft het amendement overgenomen.

Ria Straathof
Fractie PvdA Beuningen

 

Cookieinstellingen