Veiligheid in en om huis: een brandveilig WK

GEMEENTE, 8 juni 2010 – De oranjegekte rond het WK voetbal is losgebarsten, ook in de gemeente Beuningen. Misschien heeft u met z’n allen de buurt versierd, of heeft u uw winkel of horecagelegenheid aangekleed met oranje sfeermakers. Heeft u daarbij ook gelet op de brandveiligheid van de versieringen? Doe de brandproef om zeker te zijn van een brandveilig WK.FeestversieringSlingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen bepalen hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en dat u bij het ophangen van de versieringen, de voorschriften in de gaten houdt.Hoe herkent u brandveilige versiering?Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.BereikbaarheidHoud bij het versieren van straten en buurten rekening met de bereikbaarheid voor brandweer en ambulance. Versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen. Denk er ook aan dat u de brandkranen vrij houdt. Deze brandkranen liggen meestal in het trottoir en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met als opschrift ‘brandkraan’ of ‘hydrant’. Ze zijn ook wel aangeduid met een bordje op de gevel of op een ander object in de buurt.Doe de brandproef!U kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen. 1. Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.2. Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster met een metalen tang minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer. Let op dat u zich niet brandt!3. Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat. Het materiaal is brandveilig als:• tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend) • tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen • het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeitTot slot: hang rookmelders op om bij brand in elk geval op tijd gewaarschuwd te worden zodat u kunt vluchten.Kijk voor meer informatie en tips op www.brandweer.nl

GEMEENTE, 8 juni 2010 – De oranjegekte rond het WK voetbal is losgebarsten, ook in de gemeente Beuningen. Misschien heeft u met z’n allen de buurt versierd, of heeft u uw winkel of horecagelegenheid aangekleed met oranje sfeermakers. Heeft u daarbij ook gelet op de brandveiligheid van de versieringen? Doe de brandproef om zeker te zijn van een brandveilig WK.

Feestversiering
Slingers, vlaggen, papieren vlaggetjes en andere versieringen bepalen hoe snel een brand om zich heen grijpt. Het is daarom belangrijk dat versieringen niet gemakkelijk ontvlambaar zijn en dat u bij het ophangen van de versieringen, de voorschriften in de gaten houdt.

Hoe herkent u brandveilige versiering?
Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Bereikbaarheid
Houd bij het versieren van straten en buurten rekening met de bereikbaarheid voor brandweer en ambulance. Versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen. Denk er ook aan dat u de brandkranen vrij houdt. Deze brandkranen liggen meestal in het trottoir en zijn afgesloten met een ijzeren deksel met als opschrift ‘brandkraan’ of ‘hydrant’. Ze zijn ook wel aangeduid met een bordje op de gevel of op een ander object in de buurt.

Doe de brandproef!
U kunt de brandveiligheid van versieringen met een eenvoudige proef zelf testen.
1. Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
2. Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster met een metalen tang minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer. Let op dat u zich niet brandt!
3. Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.

Het materiaal is brandveilig als:
• tijdens de verhitting geen druppels vrijkomen (al of niet brandend of druipend)
• tijdens de verhitting geen roetvlokken vrijkomen
• het materiaal niet meer dan 15 seconden navlamt en maximaal 60 seconden nagloeit

Tot slot: hang rookmelders op om bij brand in elk geval op tijd gewaarschuwd te worden zodat u kunt vluchten.

Kijk voor meer informatie en tips op www.brandweer.nl

 

Cookieinstellingen