Bewoners Wilgenoord vroegen om uitsterfbeleid

BEUNINGEN, 20 november 2010 – Donderdagavond heeft gemeente Beuningen de bewoners van woon- wagencentrum Wilgenoord op het gemeentehuis uitgenodigd om de huidige plannen voor het centrum te presenteren.

BEUNINGEN, 20 november 2010 – Donderdagavond heeft gemeente Beuningen de bewoners van woon- wagencentrum Wilgenoord op het gemeentehuis uitgenodigd om de huidige plannen voor het centrum te presenteren.

De gemeente is voornemens om samen met Standvast Wonen, zes huizen op Wilgenoord te bouwen. De kosten van dit project worden globaal geschat op acht ton.

Janus en Marian van Reeken zijn verschrikkelijk ongerust over hun lot. “De gemeente heeft toegezegd dat we de komende tien jaar in onze woonwagen kunnen blijven wonen, maar tien jaar is toch niks? Dat is zo om”, zegt Marian. “De gemeente doet alsof ze het zo goed met ons voor hebben maar ze zijn gewoon bezig om ons hier weg te krijgen. Ze willen gewoon geen woonwagencentrum in Beuningen hebben. Met mooie plannen proberen ze inmiddels al acht jaar dat voor elkaar te krijgen. Die architect heeft het meeste profijt hiervan, hij kan maar plannen blijven maken. Wat een belastinggeld dat wel niet kost!” Janus is duidelijk niet te spreken over de handelwijze van de gemeente.

Kippenren
In het plan dat er nu ligt worden zes huizen gebouwd, de huidige ingang die op de Hadrianussingel uitkomt wordt iets richting de rotonde opgeschoven en er komt een nieuwe ingang die op de Trajanussingel uitkomt. Om die ingang te maken moet de kippenren van familie van Reeken weg. Deze kippenren staat er al meer dan 20 jaar en is door medewerkers van de gemeente aan de familie toegewezen. Het staat niet op papier maar twee van de drie betrokkenen zijn bereid te verklaren hoe en dat de mondelinge afspraken gemaakt zijn. De derde persoon, mevrouw Terpstra, indertijd werkzaam voor bouw en woningtoezicht is niet te achterhalen. “Vreemde zaak dat de gemeente haar eigen werknemers niet kan achterhalen”, zegt Janus. “Maar de gemeente moet in ieder geval stoppen met het telkens herhalen dat mijn kippenren illegaal is want dat is niet zo! Ik heb aangeboden een stukje op te schuiven zodat de weg aangelegd kan worden maar nee, het moet gewoon helemaal weg. Dat wat hun plan is moet uitgevoerd worden. Ik ga daar niet mee akkoord, dan compenseren ze me maar met een gelijkwaardig stukje grond. Ik heb door al die jaren, legaal gebruik te maken van de grond een gebruiksrecht opgebouwd.”

Zes woningen
“We hebben alleen gevraagd om het grasveldje hier tegenover netjes te maken en er een speeltoestelletje voor de kinderen op te plaatsen. Maar nee, ze komen met een plan waarbij er huizen gebouwd moeten worden waar niemand op zit te wachten. Welgeteld twee bewoners van het woonwagencentrum willen in deze woningen. De ene heeft geen keus en wordt daarom eigenlijk gedwongen van de woonwagen naar een stenen huis te verhuizen omdat ze geen vergunning krijgen om de huidige woning op te knappen. Bij de andere verschilt het verhaal niet veel. Die zou graag een woonwagen neer willen zetten maar er worden geen nieuwe vergunningen meer afgegeven.

Om deze personen te huisvesten zijn slechts twee huizen nodig. Standvast wilde niet voor twee huizen gaan bouwen omdat de kosten daarvoor veel te hoog zijn. Daarom worden er nu zes huizen gebouwd! Het kost een kapitaal terwijl er niets aan de hand zou zijn als ze er een mooi grasveldje van zouden maken, twee bewoners een vergunning geven om te verbouwen en te bouwen en klaar zijn ze. Maar ja, dit doen ze niet want het bestemmingsplan is zodanig gewijzigd dat straks de woonwagens allemaal weg zijn.”

Uitsterfbeleid
“We hebben de gemeente een alternatief voorgesteld, het zogenaamde ‘uitsterfbeleid’. Iedereen kan in zijn woonwagen blijven zitten totdat men overlijdt. Maar ook hier wil men niet van horen. We hebben nu tien jaar toegezegd gekregen en dat moet voldoende zijn. Er is helemaal geen begrip voor het feit dat wij de komende tien jaar continu met buikpijn de einddatum dichterbij zien komen en ons zorgen maken voor onze oude dag.

Kijk het zou de jackpot winnen zijn als alles bij het oude bleef en wij allemaal netjes weer vergunningen kregen om nieuwe woonwagens te plaatsen. Dat zal wel niet gebeuren maar een andere mogelijkheid is het door ons voorgestelde ‘uitsterfbeleid‘. De gemeente begint dan, daar waar het kan, met het bouwen van huizen en de situatie lost zich in de loop van de tijd op een ‘natuurlijke’ wijze op. Een derde mogelijkheid, en dat is waar de gemeente zich helemaal op focust, is dat binnen een vastgestelde tijd alle woonwagens opgeruimd zijn. En waarom? Waarom kan het niet rustiger aan? Te menselijk? Hebben wij als woonwagen- bewoners geen rechten?”

Alternatieve in- uitgang
ct2x4bpvzzz4dpjr3or00lv5s
Blauw=huidige ingang, Groen=verschoven ingang (niet voor auto’s)
Geel=nieuwe ingang, Rood=alternatieve ingang

De bewoners zijn ook niet gerust op de keuze om de in- en uitgang naar het woonwagencentrum te verplaatsen naar de Trajanussingel. Dit omdat de weg in een bocht uitkomt en niet overzichtelijk is. De gemeente geeft aan daar een drempel te plaatsen waardoor het een gelijkwaardige kruising wordt maar de bewoners zien liever een weg die op de rustige Antoniuslaan uitkomt.

De gemeente wijst dat af omdat het over bebouwd particulier terrein zou gaan. De bewoners zien daar echter geen bebouwing staan en ook voor particulier terrein zijn mogelijkheden om die in eigendom te krijgen. Ook deze redenen zien de bewoners daarom als bevestiging van hun gevoel dat de gemeente niet bereid is te luisteren maar slechts een doel voor ogen heeft en dat is zorgen dat het plan zoals zij dat bedacht hebben uit te voeren.

Prachtige brochures “om ongewenste plannen te presenteren”
g2j0pj5sc118tr5oi6cmed0ey


Bestemmingsplan
De bewoners van het woonwagencentrum zijn indertijd naar de Raad van State gestapt om het bestemmingsplan tegen te houden. Dit is afgewezen omdat er geen onomkeerbare situatie zou ontstaan door het aannemen van het bestemmingsplan. De gemeente heeft tijdens die zitting toegezegd  tot de uitspraak van de bodemprocedure te zullen wachten met het uitvoeren van het bestemmingsplan. De uitspraak in de bodemprocedure zal op 2 februari 2011 zijn. De bewoners hebben daar vijftien minuten spreekrecht.

Eerdere berichtgevingen
15-09-2010 Uitspraak schorsing plan woonwagencentrum …
04-09-2010 Verzoek schorsing plan woonwagencentrum …
21-04-2010 Commissie Ruimte stuurt op “verstening” Wilgenoord
17-04-2010 Bezwaren wongingbouw op Wilgenoord afgewezen

Cookieinstellingen