Gemeente Beuningen op nummer 1 bij NO2-overschrijdingen

Foto:

EWIJK, 15 december 2010 – Ingezonden bericht: Het NSL (Nationaal Samenwerkings- programma Luchtkwaliteit) is opgezet om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren.Om de voortgang van de verbetering van de luchtkwaliteit te bewaken is een monitoringsprogramma opgezet. Vanaf begin December is de eerste [file Monitoringsrapportage NSL] beschikbaar.Het NSL is gericht op het halen van de Europese normen voor:• fijn stof uiterlijk op 11 juni 2011 en voor • stikstof (NO2) uiterlijk op 1 januari 2015. Bij NO2 gaat het vooral om overschrijdingen nabij wegen, die onder andere worden veroorzaakt door tegenvallende verkeersemissies. De nu berekende prognose vertoont een hogere NO2-concentratie dan bij de vaststelling van het NSL in 2009 was bepaald, waardoor er op diverse locaties een verslechtering optreedt en er meer knelpunten zijn ontstaan.In de rapportage is een Bijlage toegevoegd waarin per Gemeente de verwachte overschrijding in 2015 wordt weergegeven. Opvallend hierbij is dat de Gemeente Beuningen op nummer 1 staat. Beuningen laat gemeenten zoals Utrecht, Amsterdam en Eindhoven ver achter zich.Rijkswaterstaat heeft in het Tracebesluit A50 Ewijk-Valburg aangegeven dat indien normen niet gehaald worden extra maatregelen moeten worden ingezet. Maatregelen waar men in dit kader aan kan denken zijn schermen of verlaging van de maximum snelheid.

EWIJK, 15 december 2010 –
Ingezonden bericht:

Het NSL (Nationaal Samenwerkings- programma Luchtkwaliteit) is opgezet om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren.

Om de voortgang van de verbetering van de luchtkwaliteit te bewaken is een monitoringsprogramma opgezet. Vanaf begin December is de eerste [file Monitoringsrapportage NSL] beschikbaar.

Het NSL is gericht op het halen van de Europese normen voor:
fijn stof uiterlijk op 11 juni 2011 en voor
stikstof (NO2) uiterlijk op 1 januari 2015.

Bij NO2 gaat het vooral om overschrijdingen nabij wegen, die onder andere worden veroorzaakt door tegenvallende verkeersemissies. De nu berekende prognose vertoont een hogere NO2-concentratie dan bij de vaststelling van het NSL in 2009 was bepaald, waardoor er op diverse locaties een verslechtering optreedt en er meer knelpunten zijn ontstaan.

In de rapportage is een Bijlage toegevoegd waarin per Gemeente de verwachte overschrijding in 2015 wordt weergegeven. Opvallend hierbij is dat de Gemeente Beuningen op nummer 1 staat. Beuningen laat gemeenten zoals Utrecht, Amsterdam en Eindhoven ver achter zich.

Rijkswaterstaat heeft in het Tracebesluit A50 Ewijk-Valburg aangegeven dat indien normen niet gehaald worden extra maatregelen moeten worden ingezet. Maatregelen waar men in dit kader aan kan denken zijn schermen of verlaging van de maximum snelheid.

 

Het Actiecomité A50 Ewijk heeft de gemeente geattendeerd op dit verontrustende rapport. Uit navraag door het actiecomité op 6 december blijkt dat de gemeente blijkbaar nog niet op de hoogte was van deze nummer 1 notering in dit rapport (op pagina 78 van de NSL Bijlage).

Het Actiecomité gaat met belangstelling volgen wat de gemeente Beuningen en Rijkswaterstaat aan acties gaan ondernemen om ervoor te zorgen dat haar inwoners naast de overdadige geluidsoverlast ook niet de dupe worden van een slechte luchtkwaliteit.

Volg Actiecomité A50 Ewijk op hun website www.a50ewijk.nl.

 

 

rivm.pdf

Cookieinstellingen