Buurtbemiddeling haalt de druk van de ketel

Foto:

GEMEENTE, 16 december 2010 – De gemeente Beuningen biedt al ruim een jaar Buurtbemiddeling aan en de resultaten zijn zeer positief.Mensen met buurt- of buren- problemen kunnen een neutrale ‘buurtbemiddelaar’ inschakelen om een vastgelopen conflict weer bespreekbaar te maken. De woningbouwverenigingen Standvast, Alphons Ariëns, de Kernen en de beiden gemeentes financieren het project.Als mensen zelf, de politie of de woningstichting een probleem tussen buren willen aanpakken, en escalatie willen voorkomen is het inschakelen van buurtbemiddeling een goed alternatief. Buurtbemiddeling biedt een methode om – weer – met buren in gesprek te raken. Ze biedt buurtgenoten handvatten om over een conflict afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.Buurtbemiddeling bestaat al in meer dan 140 gemeenten. Uit landelijke evaluaties blijkt dat een mogelijk herstel van contact een belangrijk motief van buurtbewoners is om aan buurtbemiddeling mee te doen. Veel mensen vinden het namelijk prettig om hun buren in ieder geval te kunnen groeten. Rondom huis wil men vriendelijk bejegend worden en ook zelf anderen op een aardige manier tegemoet treden. Zaken goed met elkaar kunnen afspreken vinden mensen belangrijk, maar komt op de tweede plaats.Lage drempelBuurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Deze vrijwilligers zijn allemaal getraind. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproject leiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf hun conflict oplossen.Soorten conflicten en overlastOp welke conflicten richt Buurtbemiddeling zich wel en op welke niet ?Wel:

GEMEENTE, 16 december 2010 – De gemeente Beuningen biedt al ruim een jaar Buurtbemiddeling aan en de resultaten zijn zeer positief.

Mensen met buurt- of buren- problemen kunnen een neutrale ‘buurtbemiddelaar’ inschakelen om een vastgelopen conflict weer bespreekbaar te maken. De woningbouwverenigingen Standvast, Alphons Ariëns, de Kernen en de beiden gemeentes financieren het project.

Als mensen zelf, de politie of de woningstichting een probleem tussen buren willen aanpakken, en escalatie willen voorkomen is het inschakelen van buurtbemiddeling een goed alternatief. Buurtbemiddeling biedt een methode om – weer – met buren in gesprek te raken. Ze biedt buurtgenoten handvatten om over een conflict afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Buurtbemiddeling bestaat al in meer dan 140 gemeenten. Uit landelijke evaluaties blijkt dat een mogelijk herstel van contact een belangrijk motief van buurtbewoners is om aan buurtbemiddeling mee te doen. Veel mensen vinden het namelijk prettig om hun buren in ieder geval te kunnen groeten. Rondom huis wil men vriendelijk bejegend worden en ook zelf anderen op een aardige manier tegemoet treden. Zaken goed met elkaar kunnen afspreken vinden mensen belangrijk, maar komt op de tweede plaats.

Lage drempel
Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Deze vrijwilligers zijn allemaal getraind. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproject leiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. Want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf hun conflict oplossen.

Soorten conflicten en overlast
Op welke conflicten richt Buurtbemiddeling zich wel en op welke niet ?

Wel:

• ruzies tussen buren of wijkbewoners;
• individuele klachten;
• conflicten die zijn verwezen door onder meer politie en woningbouwcorporaties;
• conflicten tussen mensen die aanspreekbaar en toerekeningsvatbaar zijn.

Niet:
• conflicten waarbij sprake is van buitensporige agressie;
• conflicten waarbij een van beide partijen door alcohol- en drugsverslaving of een psychiatrische stoornis niet goed aanspreekbaar is.

Aanmelden
Hebt u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Ingrid Peters, telefoon: 024-3232751. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een e-mail sturen. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.

 


 

TIP: Zoekt u ooit dit artikel terug omdat u bijvoorbeeld het e-mailadres nodig heeft?

U kunt eenvoudig rechtsboven beuningen.nieuws.nl zoeken.

Vul bijvoorbeeld buurtbemiddeling, druk op enter en u ziet vanzelf de artikelen waar dit woord in voor komt.

 

 

Cookieinstellingen