Cijfers inbraken, geweld tegen personen, etc.

Foto:

GEMEENTE, 14 mei 2011 – In de jaarlijkse evaluatie van het meerjarenplan van het Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Beuningen is te lezen dat de gemeente Beuningen ook in 2010 een relatief veilige gemeente gebleken. De vergelijkingen zijn telkens met het jaar 2009 gemaakt.

GEMEENTE, 14 mei 2011 – In de jaarlijkse evaluatie van het meerjarenplan van het Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Beuningen is te lezen dat de gemeente Beuningen ook in 2010 een relatief veilige gemeente gebleken. De vergelijkingen zijn telkens met het jaar 2009 gemaakt.

 

Woon- en leefomgeving
Bij de evaluatie van de woon- en leefomgeving kwam naar voren dat het project buurtbemiddeling goed werkt. De meeste kwesties hadden betrekking geluidsoverlast van buren/buurtgenoten, tuin- en/of grondverschil, bedreiging/pesten/intimideren van buren/buurtgenoten of parkeerproblemen. Verder zijn er 7 meldingen van huiselijk geweld gedaan. Hoewel de wet Tijdelijk Huisverbod, die het mogelijk maakt dat de burgemeester aan de (dreigende) pleger van huiselijk geweld een tijdelijk (preventief) huisverbod oplegt, in 2010 reeds van kracht was, is er nog geen tijdelijk huisverbod opgelegd.

Geweld tegen personen
Hieronder wordt onder meer gerekend straatroof, zedenmisdrijven, moord, doodslag, bedreiging en mishandeling. Uit politiecijfers blijkt dat 2010 ten opzichte van 2009 overal een stijging laat zien in het aanal aangiften. Over het algemeen vinden de geweldsdelicten verspreid over de hele gemeente plaats. In Beuningen was de stijging van 31 naar 32 minimaal. Opvallend is de stijging in Ewijk, van 5 naar 12 incidenten. Ook in Weurt is sprake van een verdubbeling; van 3 naar 6 gevallen. Winssen heeft als enige een daling van 5 naar 3 genoteerd. Uit politierapporten blijkt de stijging voornamelijk veroorzaakt te worden door jeugd die huiswaarts keerde na discobezoek (discobus) en enkele burenruzies waarbij geweld tegen personen werd gebruikt.

Geweld tegen goederen
Ondermeer vernielingen, vandalisme en graffiti.
Dit is in 2010 in Beuningen en Ewijk behoorlijk afgenomen. Respectievelijk van 139 en 38 naar 42 en 3. In Weurt en Winssen zijn de aantallen nagenoeg gelijk gebleven, samen 20. Vernielingen en vandalisme vinden met name plaats op en rondom de (in)formele hangplekken, horecagelegenheden, na afloop van evenementen en op de weg van de halte van discobus naar huis.

Inbraken
Hiertoe horen (pogingen tot) inbraken in woningen, garageboxen, garages, schuren etc. De aangiften van woninginbraken zijn in 2010 ten opzichte flink gestegen. De politie heeft geen verklaring voor de stijging. Zij heeft geen uniform systeem of werkwijze van de daders kunnen achterhalen. In Beuningen betrof het een stijging van 52 naar 148 gevallen. Ook Winssen laat een relatief hoge stijging zien van 3 naar 18 gevallen. Ewijk ging van 15 naar 28. Weurt was het meest stabiel met een stijging van 8 naar 9. Het aantal inbraken in garageboxen en dergelijke zijn in alle kernen nagegoeg gelijk gebleven.

Winkelcentra en bedrijventerrein
De inbraken in bedrijven laat vrijwel overal een daling zien, alleen Winssen laat een stijging zien (1-3). Beuningen (38-35), Ewijk (9-3) en Weurt (9-7).

Jeugd en veiligheid
In 2010 heeft een inventarisatie van de politie naar hinderlijke, overlastgevende en criminele jeugdgroepen in de gemeente plaatsgevonden. Op het moment van de inventarisatie, eind 2010, waren vier hinderlijke jeugdgroepen in de gemeente aanwezig; overlastgevende of criminele jeugdgroepen kent de gemeente niet. Al deze groepen zijn door de politie en/of boa’s goed benaderbaar en aanspreekbaar.

Cookieinstellingen