Diploma-uitreiking jeugdbrandweer

BEUNINGEN, 14 mei 2011 – Vier leden van de jeugdbrandweer Beuningen kregen zaterdagochtend hun wel- verdiende diploma uitgereikt.Bart Langelaan en Dave Hogewey hebben uit handen van burgemees- ter Huijb Zijlmans het certificaat Junior jeugdbrandweer ontvangen.Bij de 16 tot 18-jarigen hebben Casper van den Heuy en Lorenzo Molnar van de burgemeester het certificaat Aspirant jeugdbrandweer ontvangen. Lorenzo, zoon van een brandweerman is al de derde telg uit het gezin dat lid is van de jeugdbrandweer. Hij komt dus uit een hele fanatieke familie.1x Per jaar is er een beetje stress bij de jeugdbrandweerleden want dan moeten ze naar Utrecht om hun certificaat te halen. Dan komen zo’n 250-280 kinderen uit het hele land naar de Utrechtse kazerne. Daar moeten van de 20 vragen, minimaal 14 vragen goed moeten hebben om te slagen. Daarnaast krijgen ze vier praktijk- opdrachten waar ze weer minimaal 3 goed moeten hebben. Dat het niet vanzelfsprekend is dat ze geslaagd zijn blijkt wel uit de woorden van brandweercommandant Lazeroms. “Ik ben drie of vier jaar geleden ben ik met een groep van 8 jongens meegegaan en toen is er maar eentje geslaagd. Daar wordt je niet vrolijk van en het jaar daarop slagen ze wel allemaal weer maar ze moeten er serieus iets voor doen.”Na het overhandigen van de certificaten is nog afscheid genomen van jeugdbrandweerleider Marcel. Hij heeft zes jaar brandweer- leider geweest maar stopt nu omdat hij naar Oss verhuisd is. Ook werd er afscheid genomen van twee jeugdbrandweerleden die vanwege hun leeftijd niet meer bij de jeugd ingedeeld kunnen blijven. Martijn is door een ziekenhuisopname niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn. Jeroen, de ICT man die de foto’s en filmpjes verzorgde, kreeg uit handen van de burgemeester een herinnering.Burgemeester Zijlmans zei ter afsluiting: “Door de wisselingen in het korps wordt de afstand tot de gemeente wel groter maar we moeten wel proberen het vuur voor de jeugdbrandweer warm te houden. Dat is specifiek voor deze gemeente want niet iedere korps heeft een jeugdbrandweer. Het doel van de jeugdbrandweer is tweeledig. Allereerst omdat we als gemeente alles waar jeugd opleiding krijgt belangrijk vinden. Het korps heeft er belang bij dat er aanwas van onderen afkomt en dan vooral van mensen die al wat weten. De opleiding tot brandweerman kost tegenwoordig al 10.000 euro en dan is het prettig van tevoren een betere basis te hebben met meer kans dat de cursus dan ook met goed gevolg wordt afgelegd.”Bart LangelaanDave HogeweyCasper van den HueyLorenzo MolnarMarcelJeroenDe vaders kregen een brandweerpak aan en konden samen met hun kind, buiten nog meedoen met een activiteitDe jongste jeugd, nog geen examen gedaan maar wel al in trainingEn dat het knappe jongens zijn, dat willen ze weten….Maar nu moeten ze eerst de stenen plaatsen die door de teams omver gespoten moeten worden.

BEUNINGEN, 14 mei 2011 – Vier leden van de jeugdbrandweer Beuningen kregen zaterdagochtend hun wel- verdiende diploma uitgereikt.

Bart Langelaan
en Dave Hogewey hebben uit handen van burgemees- ter Huijb Zijlmans het certificaat Junior jeugdbrandweer ontvangen.

Bij de 16 tot 18-jarigen hebben Casper van den Heuy en Lorenzo Molnar van de burgemeester het certificaat Aspirant jeugdbrandweer ontvangen. Lorenzo, zoon van een brandweerman is al de derde telg uit het gezin dat lid is van de jeugdbrandweer. Hij komt dus uit een hele fanatieke familie.

1x Per jaar is er een beetje stress bij de jeugdbrandweerleden want dan moeten ze naar Utrecht om hun certificaat te halen. Dan komen zo’n 250-280 kinderen uit het hele land naar de Utrechtse kazerne. Daar moeten van de 20 vragen, minimaal 14 vragen goed moeten hebben om te slagen. Daarnaast krijgen ze vier praktijk- opdrachten waar ze weer minimaal 3 goed moeten hebben. Dat het niet vanzelfsprekend is dat ze geslaagd zijn blijkt wel uit de woorden van brandweercommandant Lazeroms. “Ik ben drie of vier jaar geleden ben ik met een groep van 8 jongens meegegaan en toen is er maar eentje geslaagd. Daar wordt je niet vrolijk van en het jaar daarop slagen ze wel allemaal weer maar ze moeten er serieus iets voor doen.”

Na het overhandigen van de certificaten is nog afscheid genomen van jeugdbrandweerleider Marcel. Hij heeft zes jaar brandweer- leider geweest maar stopt nu omdat hij naar Oss verhuisd is. Ook werd er afscheid genomen van twee jeugdbrandweerleden die vanwege hun leeftijd niet meer bij de jeugd ingedeeld kunnen blijven. Martijn is door een ziekenhuisopname niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn. Jeroen, de ICT man die de foto’s en filmpjes verzorgde, kreeg uit handen van de burgemeester een herinnering.

Burgemeester Zijlmans zei ter afsluiting: “Door de wisselingen in het korps wordt de afstand tot de gemeente wel groter maar we moeten wel proberen het vuur voor de jeugdbrandweer warm te houden. Dat is specifiek voor deze gemeente want niet iedere korps heeft een jeugdbrandweer. Het doel van de jeugdbrandweer is tweeledig. Allereerst omdat we als gemeente alles waar jeugd opleiding krijgt belangrijk vinden. Het korps heeft er belang bij dat er aanwas van onderen afkomt en dan vooral van mensen die al wat weten. De opleiding tot brandweerman kost tegenwoordig al 10.000 euro en dan is het prettig van tevoren een betere basis te hebben met meer kans dat de cursus dan ook met goed gevolg wordt afgelegd.”

Bart Langelaan

Dave Hogewey

Casper van den Huey

Lorenzo Molnar

Marcel

Jeroen

De vaders kregen een brandweerpak aan en konden samen met hun kind, buiten nog meedoen met een activiteit

De jongste jeugd, nog geen examen gedaan maar wel al in training

En dat het knappe jongens zijn, dat willen ze weten….
Maar nu moeten ze eerst de stenen plaatsen die door de teams omver gespoten moeten worden.