Buurtbemiddeling wankelt

Foto:

GEMEENTE, 2 september 2011 – De politie, de welzijnsorganisatie, de woningcorporatie en de gemeente worden met regelmaat betrokken bij het oplossen van overlastkwesties of kwesties die uit kunnen monden in een overlastsituatie.Vaak hebben deze situaties een privaatrechterlijke basis. Dit houdt in dat burgers bij onderlinge geschillen naar de rechter moeten wat voor de partijen proceskosten met zich mee brengt. Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten onder leiding van vrijwillige, getrainde buurtbemiddelaars hun conflicten met elkaar kunnen oplossen. De bemiddeling houdt in dat dat de onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingstraject leiden.Hoewel de vier eerder genoemde instanties niet de taakstelling hebben om in de conflicten te onderhandelen, worden ze er wel vaak bij betrokken. Buurtbemiddeling voorziet de betreffende organisaties van een instrument waarbij de overlastsituaties in een vroeg stadium opgelost kunnen worden.Onvoldoende resultaatSinds 1 september 2009 draait het project buurtbemiddeling in Beuningen. Het aantal opgeloste zaken, is onvoldoende om van een geslaagd project te spreken wanneer gekeken wordt naar de oorspronkelijke doelstelling; het oplossen van conflictsituaties. Een ander effect van buurtbemiddeling is echter dat de werkdruk bij de vier organisaties afgenomen is omdat zij naar buurtbemiddeling konden doorverwijzen.Positieve neveneffectenDe politie verwacht uit eigen berekening dat zij 1.200 uur meer kunnen besteden aan kerntaken als zij kunnen blijven door- verwijzen naar buurtbemiddeling. Ook de gemeente verwacht veel uit te kunnen sparen. Wanneer burgers bijvoorbeeld middels een bezwaarprocedure een geschil willen oplossen, brengt dat veel extra kosten met zich mee. De verwachting is dat er meer bespaart wordt dan de € 21.800 wat buurtbemiddeling jaarlijks kost. De helft van dit bedrag wordt overigens middels cofininanciering door Standvast wonen bekostigd.Gemeenteraad mag beslissenOmdat de oorspronkelijke doelstelling van het project buurtbe- middeling niet gehaald wordt maar de neveneffecten op zich wel gunstig zijn wil het college van burgemeester en wethouders van Beuningen de raad laten beslissen of het project al dan niet voor de komende twee jaar voortgezet gaat worden.

GEMEENTE, 2 september 2011 – De politie, de welzijnsorganisatie, de woningcorporatie en de gemeente worden met regelmaat betrokken bij het oplossen van overlastkwesties of kwesties die uit kunnen monden in een overlastsituatie.

Vaak hebben deze situaties een privaatrechterlijke basis. Dit houdt in dat burgers bij onderlinge geschillen naar de rechter moeten wat voor de partijen proceskosten met zich mee brengt. Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten onder leiding van vrijwillige, getrainde buurtbemiddelaars hun conflicten met elkaar kunnen oplossen. De bemiddeling houdt in dat dat de onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingstraject leiden.

Hoewel de vier eerder genoemde instanties niet de taakstelling hebben om in de conflicten te onderhandelen, worden ze er wel vaak bij betrokken. Buurtbemiddeling voorziet de betreffende organisaties van een instrument waarbij de overlastsituaties in een vroeg stadium opgelost kunnen worden.

Onvoldoende resultaat
Sinds 1 september 2009 draait het project buurtbemiddeling in Beuningen. Het aantal opgeloste zaken, is onvoldoende om van een geslaagd project te spreken wanneer gekeken wordt naar de oorspronkelijke doelstelling; het oplossen van conflictsituaties. Een ander effect van buurtbemiddeling is echter dat de werkdruk bij de vier organisaties afgenomen is omdat zij naar buurtbemiddeling konden doorverwijzen.

Positieve neveneffecten
De politie verwacht uit eigen berekening dat zij 1.200 uur meer kunnen besteden aan kerntaken als zij kunnen blijven door- verwijzen naar buurtbemiddeling. Ook de gemeente verwacht veel uit te kunnen sparen. Wanneer burgers bijvoorbeeld middels een bezwaarprocedure een geschil willen oplossen, brengt dat veel extra kosten met zich mee. De verwachting is dat er meer bespaart wordt dan de € 21.800 wat buurtbemiddeling jaarlijks kost. De helft van dit bedrag wordt overigens middels cofininanciering door Standvast wonen bekostigd.

Gemeenteraad mag beslissen
Omdat de oorspronkelijke doelstelling van het project buurtbe- middeling niet gehaald wordt maar de neveneffecten op zich wel gunstig zijn wil het college van burgemeester en wethouders van Beuningen de raad laten beslissen of het project al dan niet voor de komende twee jaar voortgezet gaat worden.

 

 

Cookieinstellingen