Beuningen met oliebol het jaar uit

Foto:

BEUNINGEN, 31 december 2011 – De hele dag een grote rij op het Julianaplein in Beuningen bij de oliebollenkraam.De traditie om massaal met Oudjaar oliebollen te eten werd vandaag, ondanks het druilerige weer, zichtbaar op het plein. Bij alle bakkers, ook in de andere kerkdorpen, was het een drukte van belang.De oorsprong van de oliebol is niet helemaal duidelijk, maar het meest waarschijnlijk is dat de bol al op tafel kwam in de late middel- eeuwen. In die tijd was Kerstmis het einde van een vastenperiode, dat al in begin november begonnen was. Dus onze voorouders hadden reden genoeg om dat einde te vieren. De oliebol werd gemaakt van houdbare grondstoffen, want verse producten waren in die periode van het jaar op. Bovendien was de oliebol verder een zeer voedzaam gerecht, wat het directe probleem geworden is van deze tijd.

BEUNINGEN, 31 december 2011 – De hele dag een grote rij op het Julianaplein in Beuningen bij de oliebollenkraam.

De traditie om massaal met Oudjaar oliebollen te eten werd vandaag, ondanks het druilerige weer, zichtbaar op het plein. Bij alle bakkers, ook in de andere kerkdorpen, was het een drukte van belang.

De oorsprong van de oliebol is niet helemaal duidelijk, maar het meest waarschijnlijk is dat de bol al op tafel kwam in de late middeleeuwen. In die tijd was Kerstmis het einde van een vastenperiode, dat al in begin november begonnen was. Dus onze voorouders hadden reden genoeg om dat einde te vieren. De oliebol werd gemaakt van houdbare grondstoffen, want verse producten waren in die periode van het jaar op. Bovendien was de oliebol verder een zeer voedzaam gerecht, wat het directe probleem geworden is van deze tijd.

Cookieinstellingen