Tussentijdse resultaten invoering primaat collectief vervoer

Foto:

GEMEENTE, 8 februari 2012 – Sinds januari van dit jaar is het primaat collectief vervoer ingegaan.

GEMEENTE, 8 februari 2012 – Sinds januari van dit jaar is het primaat collectief vervoer ingegaan.

Dit houdt in dat mensen met een beperking die in aanmerking komen voor een compensatie in de vervoerskosten en met de stadsregiotaxi kunnen reizen, alleen de vervoerskosten vergoed krijgen als ze gebruik maken van de vervoerspas.

Hun keuzevrijheid met betrekking tot de vorm van vervoer is daarmee beperkt tot het reizen met de stadsregiotaxi. Vooreen kreeg men en jaarlijkse vaste financiƫle vergoeding waarbij men geld over kon houden door minder te reizen of door anderen te vragen.

De verwachting is dat de nieuwe regeling de gemeente een forse besparing oplevert. De gemeente vergoed namelijk alleen het taxi-tarief boven het OV-tarief en betaalt alleen de op de vervoerspas gereden kilometers.

Uit tussentijdse cijfers blijkt dat halverwege 2011 nog 405 personen een vervoerskostenvergoeding kregen. Vanaf januari 2012 hebben 271 personen een Wmo-pas voor de Stadsregiotaxi. Daarnaast hebben 22 personen alsnog hun vervoerskostenvergoeding behouden daar zij niet met de Stadsregiotaxi kunnen reizen.

De resterende groep van 112 personen is verdeeld over een aantal (12) dat overleden is, een aantal (17) dat aangegeven heeft geen behoefte te hebben aan een Wmo-pas en 83 die ondanks een herinneringsbrief geen verzoek ingediend hebben.

Op dit moment kan nog niet aangegeven worden wat de definitieve besparing is. Het is niet zondermeer aan te nemen dat de 112 minder uitgegeven passen extra besparing gaan realiseren want in dit aantal zitten ook de personen waarvan bij de berekeningen al opgenomen is dat zij niet of nauwelijks gebruik van de pas zouden maken.

Op grond van het bovenstaande ligt het wel in de lijn van de verwachting dat de beoogde besparing gerealiseerd gaat worden. In de tweede helft van 2012 worden nieuwe resultaten bekend gemaakt.

Gerelateerd(e) bericht(en)
26-05-2011 Vervoerspas in plaats van vervoerskostenvergoeding
Cookieinstellingen