Koos Arts vertelt…..

WEURT, 8 maart 2012 – Regelmatig gaan we op bezoek bij een bekende uit de gemeente die over het heden en verleden van het dorp wat te vertellen heeft en vragen naar zijn of haar visie over het dorp en haar gemeenschap.Woensdag waren we te gast bij Koos Arts uit Weurt.

WEURT, 8 maart 2012 – Regelmatig gaan we op bezoek bij een bekende uit de gemeente die over het heden en verleden van het dorp wat te vertellen heeft en vragen naar zijn of haar visie over het dorp en haar gemeenschap.
Woensdag waren we te gast bij Koos Arts uit Weurt.

Moeke, …waor moek sloapen?
Onder het genot van een kop koffie word ik door een tsunami van woorden overspoeld.
Koos valt nooit stil en komt gewoon tijd te kort. Hij wil zo veel vertellen en het is snel gezellig vertrouwd.

Kerkstraat
Op de Kerkstraat, hoek van de Pastoor van der Marckstraat, heb ik altijd gewoond. Mijn moeder draaide er een drogisterij en mijn vader was schilder/behanger. Moeder deed er ook een pension bij, waar ze soms tot twee keer per dag voor moest koken. We hadden gasten die werkte bij de Rotim, BP, de centrale en ook de sluis. Soms hadden we wel 13 gasten………

Het is duidelijk, het was bikkelen voor de familie Arts en iedereen werkte mee.

Ik wist doordeweeks echt niet waar ik moest slapen en moeke gaf ons elke avond aan welk bed voor die nacht de jouwe werd. Ik weet nog dat moeke op een avond was gaan kaarten op de Postkantoorstraat, maar ik wist niet, welk bed ik moest nemen, zodat ik naar haar toe ging en vroeg: “Moeke waor moek slaopen”?
Als er kermis was dan maakte ik een fietsenstalling op het weitje naast café Lieske en ik zeg je: dat leverde veel op.

Koos praat over Weurt en zijn bewoners met gedrevenheid en loyaliteit, hij is zichtbaar trots op Weurt.

Koos is actief en dat weten ze in Weurt. Geregeld wordt er een beroep op hem gedaan voor hand en spandiensten of voor het organiseren van het een of ander. Koos heeft een stevig netwerk in Weurt en kan lobbyen. De jaarlijkse fietstocht (ooit opgezet door Wimke Smits) kan niet zonder Koos, net als de Gruwelnacht, de carnavalsoptocht en zoveel meer. Ik schat dat in de notulen van NAG-vergaderingen, de naam Arts vaak zal voorkomen.

Fietsen
Tweewielers staan centraal in zijn leven. Tot eind jaren tachtig op zijn BMW en daarna met een haast overdreven passie op de fiets. Op tafel liggen dan ook vele tijdschriften over toertochten, fietsbladen, etc., etc. Met zijn technische achtergrond kun je hem, denk ik dan ook, niets wijsmaken. Voor mij persoonlijk gaan er dingen leven.

Koos bestudeert “vakliteratuur”

Koos, wat doe je voor werk?
Ik zit sinds een paar jaar op internationaal transport. Ik rij in Nederland en België. Ik heb net een nieuwe DAF gekregen , nadat ik jaren Mercedes heb gereden. Gister zat ik b.v. in Anderlecht, daarna naar Ukkel en als laatste naar Ath tegen de Franse grens.

Hij weet van geen ophouden. Hij vertelt met groot enthousiasme over hoe zijn baas zijn nieuwe DAF introduceerde, om daarna weer met een uitgesproken mening verder te gaan over het navigatiesysteem.

Is wonen in Weurt speciaal voor jou?
Weet je, de mensen hier hebben een andere mentaliteit. De saamhorigheid is groot. Je kent iedereen en zo voel je je hier thuis en wil je ook niet meer weg.

Als je de Weurtenaren een advies zou mogen geven, wat zou dat dan zijn?
We leven in een tijd die nogal individualistisch is geworden en dat vind ik jammer. Ik zou willen dat men meer investeert in de gemeenschap. Dat men zich meer wil binden en betrokken gaat voelen, want dat vergroot de leefbaarheid. Je ziet activiteiten in een collectief alleen maar afnemen. Het kan zo leuk zijn.

Bij het weggaan kreeg ik, aan de hand van zijn eigen stalen ros, een uitvoerige uitleg en demonstratie van hedendaagse fietstechniek.

Het is duidelijk: Koos zal nog heel wat nachtjes in Weurt sloapen.

Foto’s/tekst: Hans Straten

Koos weet wel hoe het moet

Eerder verteld…..
Februari: Jan Lemmen

<div class=”statcounter”><a title=”joomla stats” href=”http://statcounter.com/joomla/” target=”_blank”><img class=”statcounter” src=”http://c.statcounter.com/7740096/0/084c085f/1/” alt=”joomla stats”></a></div>

Cookieinstellingen