Webfm stapt naar rechter om subsidie

GEMEENTE, 26 april 2012 –  De stichting Lokale Media Beuningen en Druten (Webfm & Webtv) stapt naar de rechter als de gemeenteraad op 8 mei de beslissing om 54 procent op de omroep te bezuinigen niet terugdraait. Op die datum wordt het bezwaar- schrift dat de omroep heeft ingediend besproken in de gemeenteraad.In november vorig jaar besloot de gemeenteraad om de omroep voortaan nog maar € 1,30 toe te kennen per huishouden. Tot dan toe was dat een bedrag van € 2,80. Behalve bezuinigingen voerde de gemeente geen enkel argument aan voor deze maatregel. Daarop tekende de omroep bezwaar aan bij de bezwaarschriften- commissie. Deze constateert nu dat “creatiever omgaan met de begroting” en “het minder of zelfs stoppen met de tv-uitzendingen” een oplossing kan bieden. Het bestuur en de programmaleiding van de omroep zijn verbijsterd over deze opmerkingen en vragen zich af of hiermee de commissie niet buiten haar verantwoordelijkheden treedt. Het bestuur wijst erop dat er geen enkele rek in de begroting zit. Opmerkingen over langer afschrijven van materialen en het aanschaffen van goedkopere apparatuur door de commissie laten zien dat men niet op de hoogte is van de huidige situatie en het beleid van de omroep. Het verminderen of zelfs stoppen van de tv-uitzendingen levert nauwelijks geld op, maar is ook onwenselijk omdat dit betekent dat de reclame-inkomsten zeer fors teruglopen waardoor de omroep niet langer kan voortbestaan. De omroep stelt dat in de mediawet staat dat de gemeente een lokale omroep voldoende moet bekostigen om haar mediawettelijke taken te kunnen uitvoeren. De uitspraak van de commissie voor de bezwaarschriften laat zien dat, met de voornemens van de gemeente, tv-uitzendingen nauwelijks nog mogelijk zijn en dus kan de omroep niet meer aan haar verplichtingen voldoen en blijft de gemeente in gebreke. De omroep probeert met een laatste brief de politiek duidelijk te maken welke ernstige consequentie deze beslissing kan hebben. De OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) en deskundigen op dit gebied hebben de omroep nu geadviseerd naar de rechter te stappen, omdat gezien eerdere uitspraken de omroep veel kans maakt dat de rechter dit besluit vernietigt. Het bestuur en de programmaleiding hopen echter er toch nog uit te komen met de gemeente. Bron: Persbericht Webfm/Webtv

GEMEENTE, 26 april 2012 –  De stichting Lokale Media Beuningen en Druten (Webfm & Webtv) stapt naar de rechter als de gemeenteraad op 8 mei de beslissing om 54 procent op de omroep te bezuinigen niet terugdraait.

Op die datum wordt het bezwaar- schrift dat de omroep heeft ingediend besproken in de gemeenteraad.

In november vorig jaar besloot de gemeenteraad om de omroep voortaan nog maar € 1,30 toe te kennen per huishouden. Tot dan toe was dat een bedrag van € 2,80. Behalve bezuinigingen voerde de gemeente geen enkel argument aan voor deze maatregel.

Daarop tekende de omroep bezwaar aan bij de bezwaarschriften- commissie. Deze constateert nu dat “creatiever omgaan met de begroting” en “het minder of zelfs stoppen met de tv-uitzendingen” een oplossing kan bieden. Het bestuur en de programmaleiding van de omroep zijn verbijsterd over deze opmerkingen en vragen zich af of hiermee de commissie niet buiten haar verantwoordelijkheden treedt.

Het bestuur wijst erop dat er geen enkele rek in de begroting zit. Opmerkingen over langer afschrijven van materialen en het aanschaffen van goedkopere apparatuur door de commissie laten zien dat men niet op de hoogte is van de huidige situatie en het beleid van de omroep.

Het verminderen of zelfs stoppen van de tv-uitzendingen levert nauwelijks geld op, maar is ook onwenselijk omdat dit betekent dat de reclame-inkomsten zeer fors teruglopen waardoor de omroep niet langer kan voortbestaan.

De omroep stelt dat in de mediawet staat dat de gemeente een lokale omroep voldoende moet bekostigen om haar mediawettelijke taken te kunnen uitvoeren. De uitspraak van de commissie voor de bezwaarschriften laat zien dat, met de voornemens van de gemeente, tv-uitzendingen nauwelijks nog mogelijk zijn en dus kan de omroep niet meer aan haar verplichtingen voldoen en blijft de gemeente in gebreke.

De omroep probeert met een laatste brief de politiek duidelijk te maken welke ernstige consequentie deze beslissing kan hebben.

De OLON (Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland) en deskundigen op dit gebied hebben de omroep nu geadviseerd naar de rechter te stappen, omdat gezien eerdere uitspraken de omroep veel kans maakt dat de rechter dit besluit vernietigt. Het bestuur en de programmaleiding hopen echter er toch nog uit te komen met de gemeente.

Bron: Persbericht Webfm/Webtv



Cookieinstellingen