Praten over slaapapparaten

Foto:

NIJMEGEN, 26 april 2012 – Op woensdag 9 mei vindt in Nijmegen een voorlichtingsbijeenkomst plaats over slaap-apparatuur voor mensen die lijden aan het Obstructief slaap apneu syndroom (OSAS), ofwel ‘apneu’. Volgens schattingen hebben circa 200.000 Nederlanders -waarvan vier procent van de vrouwen en negen procent van de mannen boven de veertig jaar- last van deze aandoening.

NIJMEGEN, 26 april 2012 – Op woensdag 9 mei vindt in Nijmegen een voorlichtingsbijeenkomst plaats over slaap-apparatuur voor mensen die lijden aan het Obstructief slaap apneu syndroom (OSAS), ofwel ‘apneu’.

Volgens schattingen hebben circa 200.000 Nederlanders -waarvan vier procent van de vrouwen en negen procent van de mannen boven de veertig jaar- last van deze aandoening.

Bij slapende apneu-patiënten valt tijdelijk de ademhaling weg. Dit verhoogt de kans op onder meer hartproblemen, hoge bloeddruk en diabetes. Diverse therapieën kunnen ervoor zorgen dat de ademhaling continu doorgaat en de apneu-patiënt veilig kan slapen en goed uitgerust wakker wordt. Tijdens de informatiebijeenkomst in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) wordt dieper ingegaan op de beschikbare producten en kunnen vragen worden gesteld aan de leveranciers.

Gelukkig kunnen de symptomen van OSAS tegenwoordig worden tegengegaan. Het probleem is vaak te voorkomen door ’s nachts te slapen met een MRA beugel of met een masker. Het over neus en/of mond geklemde masker is aangesloten op apparaten zoals een zogenoemde C-PAP, een BI-PAP of een ‘automaat’. De apparatuur zorgt voor een continue luchtdruk. Zorgverzekeraars vergoeden beide therapieën.

Agenda-informatie:
9 mei 2012: Regio bijeenkomst van de Apneu vereniging Oost-Brabant / Rijk van Nijmegen.
Voor wie: Voor de leden van de Apneuvereniging; mensen met apneu, zeker ook de partners van apneu-patiënten en andere belangstellenden zijn welkom.
Thema: gebruik van C-pap, en nieuwe ontwikkelingen bij Slaapapneu (met medewerking van leveranciers).
Plaats: Aula (C08) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, Weg door Jonkerbos 100, Nijmegen.
Aanvang: informele inloop met thee/koffie vanaf 19.00 uur; programma vanaf 19.30 uur. Toegang: gratis.
Aanmelden: apneuvereniging.nl/aanmelden; [email protected]l;
tel. (0486) 474259.

Over slaapapneu
De diagnose slaapapneu wordt gesteld als iemand gedurende de slaap heftig snurkt, waar bij de ademhaling verschillende keren stokt. Dit veroorzaakt op termijn gebrek aan slaap en zuurstof, waardoor allerlei lichamelijke en psychische klachten ontstaan. Klachten die de patiënt zelf aanvankelijk niet eens merkt, omdat hij of zij slaapt. Het is vaak de partner welke het eerste merkt dat er iets aan de hand is! Het hevige snurken en het stilvallen van de ademhaling, maken dat partners vaak angst krijgen of zelfs niet meer samen slapen, omdat dan tenminste zelf nog tot een normale nachtrust kunnen komen.

 

Cookieinstellingen