Verdergaande bezuinigingen

Foto:

GEMEENTE, 8 juni 2012 – De begroting 2013-2016 wordt door de gemeenteraad in november 2012 vastgesteld. KaderbriefIn een kaderbrief wordt een aanloop naar de begroting gemaakt. In de kaderbrief staan de actuele ontwikkelingen weergegeven die van belang zijn voor de financiële positie van de gemeente. Daarnaast worden de financiële consequenties van het nieuwe beleid voor de komende jaren aangegeven. Negatief beeldOpnieuw schetst de kaderbrief een negatief beeld. Als gevolg van toenemende financiële problemen zal de gemeente Beuningen verder moeten bezuinigen. Ook zal de belastingdruk voor inwoners en bedrijven verder toenemen.Verdergaande bezuinigingenDe begrotingsscan geeft aan dat verdergaande bezuinigingen voor Beuningen mogelijk zijn. In de kaderbrief wordt dit standpunt overgenomen en wordt een mogelijk voorbeeldscenario voor verdere bezuinigingen weergegeven. De raad zal uiteindelijk in november 2012 bij het vaststellen van de begroting een definitief besluit nemen over deze bezuinigingen. Om de raad op de aanvullende bezuinigingen voor te bereiden, worden in september door het college rondetafel conferenties georganiseerd.Nieuw beleidGezien de tekorten, zal slechts zeer beperkt ruimte zijn voor nieuw beleid. In ieder geval zal geld beschikbaar moeten worden gesteld voor de verdere regionalisering van de brandweer. Ook zullen de kosten voor het bomenbeheer toenemen, aangezien de huidige budgetten ontoereikend zijn om aan de wettelijke verplichting voor het bomenbeheer te voldoen.Geen artikel 12 aanvraag, wel preventief toezichtDoordat de gemeente volgens de begrotingsscan nog de mogelijkheid heeft om op bepaalde terreinen verder te bezuinigen en de belastingdruk nog verder omhoog kan, overweegt de gemeente op dit moment nog niet om een artikel 12 aanvraag te doen. De kaderbrief schetst namelijk dat door het verhogen van de belastingdruk en de verdergaande bezuinigingen, het mogelijk moet zijn om op korte termijn weer een sluitende begroting te hebben. Uitgangspunt is dat in ieder geval vanaf 2015de begroting weer sluitend is. De tekorten in de jaren daarvoor zullen ten laste komen van de reserves, waardoor de reservepositie nog verder zal verslechteren. Het gevolg van het verwachte begrotingstekort in 2013 is dat de gemeente in dat jaar nog onder het (zwaardere) preventieve toezicht van de provincie zal blijven. De gemeente kan dan enkel uitgaven doen, nadat zij goedkeuring heeft gekregen van de provincie.Lees ook het bericht Beuningse huishoudens en bedrijven 67 euro duurder uit.Bron: persbericht gemeente Beuningen

GEMEENTE, 8 juni 2012 – De begroting 2013-2016 wordt door de gemeenteraad in november 2012 vastgesteld.

Kaderbrief
In een kaderbrief wordt een aanloop naar de begroting gemaakt. In de kaderbrief staan de actuele ontwikkelingen weergegeven die van belang zijn voor de financiële positie van de gemeente. Daarnaast worden de financiële consequenties van het nieuwe beleid voor de komende jaren aangegeven.

Negatief beeld
Opnieuw schetst de kaderbrief een negatief beeld. Als gevolg van toenemende financiële problemen zal de gemeente Beuningen verder moeten bezuinigen. Ook zal de belastingdruk voor inwoners en bedrijven verder toenemen.

Verdergaande bezuinigingen
De begrotingsscan geeft aan dat verdergaande bezuinigingen voor Beuningen mogelijk zijn. In de kaderbrief wordt dit standpunt overgenomen en wordt een mogelijk voorbeeldscenario voor verdere bezuinigingen weergegeven. De raad zal uiteindelijk in november 2012 bij het vaststellen van de begroting een definitief besluit nemen over deze bezuinigingen. Om de raad op de aanvullende bezuinigingen voor te bereiden, worden in september door het college rondetafel conferenties georganiseerd.

Nieuw beleid
Gezien de tekorten, zal slechts zeer beperkt ruimte zijn voor nieuw beleid. In ieder geval zal geld beschikbaar moeten worden gesteld voor de verdere regionalisering van de brandweer. Ook zullen de kosten voor het bomenbeheer toenemen, aangezien de huidige budgetten ontoereikend zijn om aan de wettelijke verplichting voor het bomenbeheer te voldoen.

Geen artikel 12 aanvraag, wel preventief toezicht
Doordat de gemeente volgens de begrotingsscan nog de mogelijkheid heeft om op bepaalde terreinen verder te bezuinigen en de belastingdruk nog verder omhoog kan, overweegt de gemeente op dit moment nog niet om een artikel 12 aanvraag te doen.

De kaderbrief schetst namelijk dat door het verhogen van de belastingdruk en de verdergaande bezuinigingen, het mogelijk moet zijn om op korte termijn weer een sluitende begroting te hebben. Uitgangspunt is dat in ieder geval vanaf 2015
de begroting weer sluitend is. De tekorten in de jaren daarvoor zullen ten laste komen van de reserves, waardoor de reservepositie nog verder zal verslechteren.

Het gevolg van het verwachte begrotingstekort in 2013 is dat de gemeente in dat jaar nog onder het (zwaardere) preventieve toezicht van de provincie zal blijven. De gemeente kan dan enkel uitgaven doen, nadat zij goedkeuring heeft gekregen van de provincie.

Lees ook het bericht Beuningse huishoudens en bedrijven 67 euro duurder uit.

Bron: persbericht gemeente Beuningen

Cookieinstellingen