Verzoek nieuw landgoed afgewezen

Foto:

EWIJK, 16 juni 2012 – Een verzoek om een landgoed aan de Binnenweg te Ewijk te realiseren wordt door het college van B&W afgewezen. In de gemeente Beuningen loopt op dit moment een pilot voor het realiseren van het project Landgoed Beuningen. Bij de gemeente Beuningen is in april een particulier verzoek binnengekomen om medewerking te verlenen aan het realiseren van nóg een landgoed.Het college wijst dit verzoek om een drietal redenen af. Zij is van mening dat de locatie erg dicht bij Landgoed Doddendael en Landgoed Beuningen ligt. Ook past het verzoek niet in het woningbouwprogramma. Daarin is onlangs nog bepaald dat de prioriteit ligt bij ontwikkelingslocaties waarover al afspraken met ontwikkelaars zijn gemaakt. Tot slot vindt de gemeente één pilotproject voldoende.AchtergrondinformatieHet oeverwalgebied, tussen de Dijk en de Van Heemstraweg, wordt beschouwd als een zeer waardevol gebied. Er ontstond rond het jaar 2000 de wens om het landschap te versterken en tegelijkertijd ontstond ook de behoefte aan een gebiedsontwikkelingsvisie voor dit waaloevergebied.  In de voorbereiding van het Regionaal Plan 2005-2020 is dit op de agenda geplaatst onder de naam ‘zoekzone landschapsversterking’.De visie voor het waalovergebied is verder uitgewerkt in de visie ‘De oeverwal als landgoed’. De visie geeft op hoofdlijnen de gewenste ontwikkelingsrichting weer. Nadere randvoorwaarden en de haalbaarheid dienen nog uitgewerkt te worden. Dat dient te gebeuren in het uitvoeringsplan dat de naam ‘Nieuw Netwerk Landgoederen’ heeft gekregen.Vanwege de financiële positie van de gemeente is in de raadsvergadering van 8 mei 2012 besloten het uitvoeringsplan stil te leggen. Dit betekent dat er geen toetsingskader komt voor nieuwe initiatieven en de visie niet kan worden uitgevoerd. Voor het perceel aan de van Heemstraweg 2A wordt, vooruitlopend op de visie, al jaren nagedacht over de ontwikkeling van een landgoed: Landgoed Beuningen. Dit beoogde landgoed heeft vanaf het begin een speciale positie in de visie gehad. Er is daarom ook indertijd besloten om nog voor het uitvoeringsplan met de uitwerking van Landgoed Beuningen te starten. De hierbij verkregen inzichten kunnen van pas komen voor het uitvoeringsplan. Ook al ligt het uitvoeringsplan nu stil, de uitwerking van Landgoed Beuningen als pilot wordt op dit moment vormgegeven.

EWIJK, 16 juni 2012 – Een verzoek om een landgoed aan de Binnenweg te Ewijk te realiseren wordt door het college van B&W afgewezen.

In de gemeente Beuningen loopt op dit moment een pilot voor het realiseren van het project Landgoed Beuningen. Bij de gemeente Beuningen is in april een particulier verzoek binnengekomen om medewerking te verlenen aan het realiseren van nóg een landgoed.

Het college wijst dit verzoek om een drietal redenen af. Zij is van mening dat de locatie erg dicht bij Landgoed Doddendael en Landgoed Beuningen ligt. Ook past het verzoek niet in het woningbouwprogramma. Daarin is onlangs nog bepaald dat de prioriteit ligt bij ontwikkelingslocaties waarover al afspraken met ontwikkelaars zijn gemaakt. Tot slot vindt de gemeente één pilotproject voldoende.

Achtergrondinformatie
Het oeverwalgebied, tussen de Dijk en de Van Heemstraweg, wordt beschouwd als een zeer waardevol gebied. Er ontstond rond het jaar 2000 de wens om het landschap te versterken en tegelijkertijd ontstond ook de behoefte aan een gebiedsontwikkelingsvisie voor dit waaloevergebied.  In de voorbereiding van het Regionaal Plan 2005-2020 is dit op de agenda geplaatst onder de naam ‘zoekzone landschapsversterking‘.

De visie voor het waalovergebied is verder uitgewerkt in de visie De oeverwal als landgoed‘. De visie geeft op hoofdlijnen de gewenste ontwikkelingsrichting weer. Nadere randvoorwaarden en de haalbaarheid dienen nog uitgewerkt te worden. Dat dient te gebeuren in het uitvoeringsplan dat de naam ‘Nieuw Netwerk Landgoederen‘ heeft gekregen.

Vanwege de financiële positie van de gemeente is in de raadsvergadering van 8 mei 2012 besloten het uitvoeringsplan stil te leggen. Dit betekent dat er geen toetsingskader komt voor nieuwe initiatieven en de visie niet kan worden uitgevoerd.

Voor het perceel aan de van Heemstraweg 2A wordt, vooruitlopend op de visie, al jaren nagedacht over de ontwikkeling van een landgoed: Landgoed Beuningen. Dit beoogde landgoed heeft vanaf het begin een speciale positie in de visie gehad. Er is daarom ook indertijd besloten om nog voor het uitvoeringsplan met de uitwerking van Landgoed Beuningen te starten. De hierbij verkregen inzichten kunnen van pas komen voor het uitvoeringsplan. Ook al ligt het uitvoeringsplan nu stil, de uitwerking van Landgoed Beuningen als pilot wordt op dit moment vormgegeven.

 

Cookieinstellingen