Illegaal bouwen kost watersportvereniging duizend euro

Foto:

GEMEENTE, 19 juli 2012 – Watersportvereniging De Beuningse Plas krijgt van de gemeente Beuningen een dwangsom opgelegd van 2 x € 500,-.De watersportvereniging is namelijk op 12 mei van dit jaar begonnen met de bouw van een nieuw clubhuis. Hiervoor was door de gemeente nog geen omgevingsvergunning afgegeven. De bouwinspecteurt heeft daarom telefonisch contact gehad met de penningmeester en aangegeven dat als de watersportvereniging de bouw voortzette, deze een dwangsom verbeurt van € 500,- (met een maximum van € 6.500,-) voor elke keer dat de bouwinspecteur illegale bouwactiviteiten constateert. Dit gesprek is op 15 mei schriftelijk bevestigd en aan het bouwbedrijf en de watersportvereniging verzonden.

GEMEENTE, 19 juli 2012 – Watersportvereniging De Beuningse Plas krijgt van de gemeente Beuningen een dwangsom opgelegd van 2 x € 500,-.

De watersportvereniging is namelijk op 12 mei van dit jaar begonnen met de bouw van een nieuw clubhuis. Hiervoor was door de gemeente nog geen omgevingsvergunning afgegeven. De bouwinspecteurt heeft daarom telefonisch contact gehad met de penningmeester en aangegeven dat als de watersportvereniging de bouw voortzette, deze een dwangsom verbeurt van € 500,- (met een maximum van € 6.500,-) voor elke keer dat de bouwinspecteur illegale bouwactiviteiten constateert. Dit gesprek is op 15 mei schriftelijk bevestigd en aan het bouwbedrijf en de watersportvereniging verzonden.

 

Bezwaar ongegrond
De watersportvereniging heeft bezwaar gemaakt en aangevoerd dat zij gerechtigd was tot het bouwen, aangezien de gemeente niet binnen 8 weken op de aanvraag omgevingsvergunning heeft beslist. De gemeente voert aan dat zij op 24 april het bouwbedrijf bij brief medegedeeld heeft dat de aanvraag onvolledig is. Voor verlening van de omgevingsvergunning waren nadere gegevens nodig. Een afschrift is naar de watersportvereniging gegaan. De commissie oordeelt daarom dat het bezwaar ongegrond is. Ook wijst de bezwarencommissie de watersportvereniging erop dat een eventueel van rechtswege verleende omgevingsvergunning pas in werking treedt nadat deze is bekend gemaakt.

De watersportvereniging voerde verder nog aan dat zij gefrusteerd zijn door allerlei vertragingen bij de gemeente waardoor de vereniging al vijf jaren op de start aan het wachten is. Ook voerden zij aan dat er een gevaarlijke situatie ontstaan zou zijn als er met de werkzaamheden gestopt zou zijn. De wanden van het gebouw waren namelijk nog niet voorzien van dakspanten en -beplating.

De commissie bezwaarschriften gaat niet mee in deze argumenten. ‘De watersportvereniging heeft bewust een risico genomen met het starten van de bouw’ laat zij weten. ‘De gemeente vind het belang van een veilige bouwconstructie zwaar genoeg wegen om de bouwstop en de last onder dwangsom te handhaven.’

Fragment van een interview (eind december 2011) door WebTV over de bouw van het clubhuis.

 

Cookieinstellingen