Rondetafelgesprek ‘Waar kunnen we meer bezuinigen’

BEUNINGEN, 11 september 2012 – Tijdens de rondetafelgesprekken van afgelopen maandag hebben de raadsleden vrijuit van gedachten gewisseld over een viertal onderwerpen.WMO, Accommodatiebeleid (bibliotheek en zwembad), het Grondbedrijf en ‘Waar kunnen we meer bezuinigen’ werden één voor één behandeld. De komende dagen leest u hier telkens meer over elk onderwerp.Waar kunnen we meer bezuinigenDe raadsleden zijn gevrdaagd met ideeën te komen en dat leek ze als deelnemer van een rondetafelconferentie beter te lukken dan tijdens een raadsvergadering. Het verschil met een raadsvergadering is dat op deze avond geen besluiten genomen werden. Mogelijk dat daardoor politieke kleur minder leek te spelen. De politieke kleur blijft ook in dit stuk weg door het niet noemen van namen bij de voorstellen. Uit cijfers blijkt dat gemeente Beuningen in vergelijk met andere  gemeenten de hoogste uitgave per persoon per jaar aan ‘asfalt’ uitgeeft. Met 32 euro per jaar is daar een bedrag van 7,5 ton mee gemoeid. “Een keer kritisch hiernaar kijken zou zeker op zijn plaats zijn”, aldus de spreker.Bestaande potjes heroverwegen en bekijken of we ze nog steeds moeten besteden aan dat waar ze in het verleden voor vastgesteld zijn. Er kunnen budgetten zijn waarvan we het nu niet verantwoord zouden vinden om ze zo vast te stellen. Bekeken moet worden in hoeverre dit wettelijk mogelijk is.

BEUNINGEN, 11 september 2012 – Tijdens de rondetafelgesprekken van afgelopen maandag hebben de raadsleden vrijuit van gedachten gewisseld over een viertal onderwerpen.

WMO, Accommodatiebeleid (bibliotheek en zwembad), het Grondbedrijf en ‘Waar kunnen we meer bezuinigen’ werden één voor één behandeld. De komende dagen leest u hier telkens meer over elk onderwerp.

Waar kunnen we meer bezuinigen
De raadsleden zijn gevrdaagd met ideeën te komen en dat leek ze als deelnemer van een rondetafelconferentie beter te lukken dan tijdens een raadsvergadering. Het verschil met een raadsvergadering is dat op deze avond geen besluiten genomen werden. Mogelijk dat daardoor politieke kleur minder leek te spelen. De politieke kleur blijft ook in dit stuk weg door het niet noemen van namen bij de voorstellen.

Uit cijfers blijkt dat gemeente Beuningen in vergelijk met andere  gemeenten de hoogste uitgave per persoon per jaar aan ‘asfalt‘ uitgeeft. Met 32 euro per jaar is daar een bedrag van 7,5 ton mee gemoeid. “Een keer kritisch hiernaar kijken zou zeker op zijn plaats zijn”, aldus de spreker.

Bestaande potjes heroverwegen en bekijken of we ze nog steeds moeten besteden aan dat waar ze in het verleden voor vastgesteld zijn. Er kunnen budgetten zijn waarvan we het nu niet verantwoord zouden vinden om ze zo vast te stellen. Bekeken moet worden in hoeverre dit wettelijk mogelijk is.

 

De budgetten voor het onderhoud van sportvelden. “Verschillende verenigingen zoals de hockey- en voetbalvereniging hebben in de loop der jaren kunstgrasvelden aangelegd. Mogelijk dat hierdoor minder aan onderhoud uitgegeven wordt. De budgetten voor onderhoud zijn nooit bijgesteld. Dit zou bekeken kunnen worden.”

Het budget voor onderhoud van wegen omzetten naar een zogenaamde ‘bestemmingsreserve‘. Voor grote uitgave zou dan toestemming van de Raad nodig zijn waardoor er bewuster met het geld omgegaan wordt.

 

Snoeien in evaluatierapporten, bezuiniging op de gemeentelijke organisatie en samenwerking met buurgemeenten initiëren om te komen tot besparing op uitvoering van werkzaamheden.

Niet alleen bezuinigen maar ook inkomsten genereren. Bekijken hoe de gemeente Beuningen aangeprezen kan worden. Met de gunstige ligging en de (nog) aanwezige voozieningen moet het marketing technisch mogelijkheden bieden.

Gerelateerd(e) bericht(en)
13-09-2012 Accommodatiebeleid tijdens rondetafelgesprekken
13-09-2012 Grondbeleid ter sprake tijdens rondetafelgesprekken
12-09-2012 WMO tijdens rondetafelgesprekken
11-09-2012 Rondetafelgesprek ‘Waar kunnen we meer bezuinigen’

 

zie ook dossier
– Financiële positie van de gemeente Beuningen

Cookieinstellingen