Programmabegroting 2013 gemeente Beuningen

Foto:

GEMEENTE, 4 oktober 2012 – De gemeenteraad van Beuningen behandelt op dinsdag 13 november 2012 vanaf 13:30 uur de programmabegroting 2013.Opnieuw wordt de gemeente Beuningen geconfronteerd met tekorten. De reden hiervoor is de verder verslechterde positie van het grondbedrijf, de verwachte toekomstige daling van de rijksbijdrage en de extra bijdrage die de gemeente moet doen aan Breed voor de transitie en toekomstige exploitatietekorten.

GEMEENTE, 4 oktober 2012 – De gemeenteraad van Beuningen behandelt op dinsdag 13 november 2012 vanaf 13:30 uur de programmabegroting 2013.

Opnieuw wordt de gemeente Beuningen geconfronteerd met tekorten.

De reden hiervoor is de verder verslechterde positie van het grondbedrijf, de verwachte toekomstige daling van de rijksbijdrage en de extra bijdrage die de gemeente moet doen aan Breed voor de transitie en toekomstige exploitatietekorten.

Voorstel college
Uit de begroting 2012 bleek een negatief begrotingsresultaat. Het gevolg hiervan is dat de gemeente Beuningen voor 2012 onder preventief toezicht staat van de provincie Gelderland. De provincie heeft samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een begrotingsscan opgesteld voor de gemeente Beuningen. Uit deze scan is gebleken dat de gemeente de huidige problemen zou moeten kunnen oplossen door verder te bezuinigen en door het extra verhogen van de (woon)lastendruk voor de inwoners en bedrijven.

In het voorstel van het college bij de begroting 2013 wordt de uitkomst van de begrotingsscan meegenomen.

Door verder te bezuinigen en de belastingen te verhogen, lukt het de gemeente om vanaf 2015 weer een positief begrotingsresultaat te hebben.

Dit betekent dat de gemeente vanaf 2015 voldoende middelen vanuit de begroting kan reserveren om de tekorten zandwinning en grondbedrijf op termijn (zandwinning 23 jaar en grondbedrijf 15 jaar) aan te vullen.

Het begrotingsjaar 2013 sluit met een tekort van € 0,8 miljoen, 2014 met een tekort van € 0,6 miljoen. De tekorten in de jaren 2013 en 2014 komen ten laste van de algemene reserve.

Bezuinigingen
De bezuinigingsronde van vorig jaar ging om een oplopend bedrag tot € 4,6 miljoen structureel. Deze bezuiniging is voor een bedrag van € 3,4 miljoen al daadwerkelijk gerealiseerd. Voor het resterende deel van € 1,2 miljoen zijn al wel plannen ontwikkeld, maar deze zijn nog niet volledig uitgevoerd. Te denken valt hierbij aan de bezuiniging bij de gemeenschappelijke regelingen en gesubsidieerde instellingen, waarbij de bezuiniging in de jaren 2012 – 2015 oploopt van 2,5% tot 10% van de gemeentelijke bijdrage.

De nieuwe bezuinigingsronde gaat om een bedrag van € 2,9 miljoen aan bezuinigingen ten behoeve van het begrotingsresultaat, € 0,3 miljoen ten behoeve van het grondbedrijf en € 0,3 miljoen aan extra verhoging OZB. Totaal betreft het een oplopend bedrag van € 3,5 miljoen in 2016.

De voorstellen rondom de nieuwe bezuinigingsronde betreffen onder andere het niet uitvoeren van de investeringen voor de kantoorfunctie welzijnsinstellingen en het jeugdgebouw in Beuningen. Daarnaast wordt bespaard op de formatie, de kwaliteit van het wegenonderhoud en het groenonderhoud en wordt de subsidie aan het zwembad stopgezet na afloop van de contracttermijn.

Preventief toezicht
Het begrotingstekort van de gemeente in 2013 betekent dat de provincie als financieel toezichthouder de gemeente opnieuw onder preventief toezicht zal plaatsen. Dit preventief toezicht houdt in dat de gemeente enkel uitgaven mag verrichten na goedkeuring van de begroting en wijzigingen daarop, door de provincie.

Artikel 12 Financiële verhoudingswet (Fvw)
De begrotingsscan was ook opgesteld met als doel te onderzoeken of de gemeente mogelijk in aanmerking komt voor een artikel 12 Fvw aanvraag. De provincie en het ministerie van BZK concluderen dat op dit moment de gemeente nog voldoende mogelijkheden heeft om zelf de huidige bekende problemen op te lossen. Het college stelt dan ook voor om in het begrotingsjaar 2013 geen artikel 12 Fvw aanvraag te doen.

Nieuw beleid
Als gevolg van de tekorten, blijft het nieuwe beleid beperkt tot enkel het hoogst noodzakelijke. Zo wordt een bedrag beschikbaar gesteld voor het verder verbeteren van de toegankelijkheid van de bushaltes, voor de uitvoering van de groenplannen en voor het verder invullen van de rekenkamerfunctie.

De gemeenteraad van Beuningen behandelt op dinsdag 13 november 2012 vanaf 13:30 uur de programmabegroting 2013.

Cookieinstellingen