Wim Piels vertelt…

BEUNINGEN, 23 oktober 2012 – Door Leonard HoltzerDit keer zijn we op bezoek bij iemand, die vooral iets te vertellen heeft over het heden van onze gemeente.

BEUNINGEN, 23 oktober 2012 –
Door Leonard Holtzer

Dit keer zijn we op bezoek bij iemand, die vooral iets te vertellen heeft over het heden van onze gemeente.

Dat doet hij niet in woord en geschrift maar via de ‘gevoelige plaat’, inderdaad via de fotografie. Met zijn prachtige foto’s laat hij ons zien wat er nu leeft binnen de gemeente. Een foto zegt meer dan wij in woorden kunnen opschrijven. Dus zijn we nu met de prachtige muziek van Classic Fm op de achtergrond te gast bij Wim Piels uit Beuningen.

Wim is..
Een echte Beuningenaar, geboren bij de ‘Blauwe Pomp’, de grote woonboerderij op de grens tussen Ewijk en Beuningen bij de kruising Koningstraat – Schoenaker.
Getrouwd met Lies woont hij nu dicht bij het centrum van Beuningen. Samen hebben ze een zoon, Vincent.
Wim is van huis uit werkplaats timmerman. Deze werkplaats precisie komt in zijn fotografie terug. Zijn fascinatie voor fotografie begint in de jaren 70/80, wanneer hun zoon wordt geboren. Hij begint in tegenstelling tot anderen met het maken van dia’s, waarop altijd iets aparts en altijd net iets anders te zien is dan op normale foto’s.
Zijn hobby raakt in het slop, maar ± 20 jaar later schaft hij dan toch zijn eerste digitale camera aan. Hoewel hij het gebruik van een analoge camera veel makkelijker vindt, bestudeert hij de handleiding nauwgezet.
Al gauw weet hij ook de foto’s via de DVD recorder op een DVD te branden. Bewerken van het beeldmateriaal is er dan nog niet bij.

Fotografie cursus
Wanneer Wim in de VUT komt doet ook de PC zijn intreden in huize Piels en gaat er een wereld van mogelijkheden open. De mogelijkheden zijn zo groot, dat hij samen met zijn vrouw computercursussen bij de seniorenverenigingen gaat volgen.
Vervolgens volgt Wim ook nog een foto cursus en bekwaamt hij zich in het bewerken van de foto’s (cursus Picasa en Fotoshop Element) en het maken van een Website.

“Bij de fotocursus en beide fotoclubs heb ik veel geleerd over fotografie. Een onderwerp zoeken, de compositie zien (een stapje naar links of rechts), kijken naar het aanwezige licht (vind ik heel belangrijk) en niet te vergeten de vaak bepalende achtergrond (b.v. staat er niet iets hinderlijks in de weg en past hij ook bij de foto). Juist al die zaken maakt de foto aantrekkelijk. De kunst van het weglaten noem ik dat. Een foto moet de aandacht trekken, iets bijzonders zijn.”

Inmiddels is de PC niet meer weg te denken uit het leven van deze enthousiaste fotograaf. Op de PC staan duizenden foto’s en omdat Wim zijn eigen website onderhoudt staan de mooiste van die foto’s op deze site.
“Ik heb speciaal een cursus voor het ontwerpen van website gevolgd, omdat ik graag andere mensen van mijn foto’s wil mee laten genieten. Over de website heb ik ongeveer een jaar gedaan om deze te bouwen, zoals ik het wil. Ik beheer de site nu helemaal zelf door foto’s erop en ze weer eraf te halen, en allerlei veranderingen aan te brengen. Ik ben eigenlijk wel een beetje trots op mijn eigen website. Het fotograferen in combinatie met de website maakt deze hobby juist zo leuk.”

Onderwerpen
Aan onderwerpen in de gemeente om te fotograferen heeft Wim geen gebrek. Hij gaat als het moet vroeg op pad en komt ook als het moet laat thuis.
“Als ik op pad ben zie ik heel gauw heel veel dingen, ik denk dat ik oog voor het moment heb, zoals het licht, de belevenis, de compositie! Desnoods ga ik terug, hoewel dan vaak het moment voorbij is.”

Onderwerpen worden hem ook aangereikt in de vorm van kleine opdrachten, zoals het maken van een bedrijfskalender of een huis fotograferen voor de verkoop. Maar er is ook een uitnodiging geweest om de bouwwerkzaamheden van de brug bij Ewijk vanuit een van de pylonen vast te leggen op de gevoelige plaat. Een unieke ervaring, want natuurlijk komt niet iedereen zo maar boven in een van de pylonen.

“Een van de mooiste ervaringen voor mij was het fotograferen van de werkzaamheden van de Brug bij Ewijk. Prachtig om van bovenaf, ongeveer 46 m boven het wegdek van de A50 je hobby te mogen uitvoeren. Het is hard werken daarboven, want je moet naast het foto’s maken, natuurlijk ook nog uitkijken dat je geen gevaarlijke toeren uithaalt. Het was echt een beleving waar ik best van onder de indruk ben.”

Ook heeft hij een 15-tal foto’s naar de gemeente gestuurd om te laten plaatsen in de gemeentegids van 2013. Inmiddels heeft de gemeente een keuze gemaakt uit de vele inzendingen en heeft Wim bericht gehad, dat een van zijn foto’s in de prijzen (een top 3 notering) is gevallen.
Of deze foto de voorkant van de gemeentegids 2013 gaat sieren wordt tijdens de prijsuitreiking bekend gemaakt.

Opzoek naar onderwerpen Met zijn huidige camera, een Canon G1X, kruist hij door de gemeente op zoek naar onderwerpen, met name in huizen, gebouwen, dorpen, steden, bruggen, architectuur, industrie en landschappen is hij geïnteresseerd.
“Het is een grotere compacte camera. Het is een van de weinige camera’s met een grote sensor, waardoor hij vlijmscherpe foto’s maakt, ook met weinig licht. (ik werk bijna nooit met flitslicht) Verder is het apparaat makkelijk hanteerbaar. Daardoor neem ik hem bijna altijd mee. En natuurlijk is ook het draaibaar display super, waardoor ik ook voor een niet voor de hand liggend perspectief opnames maak. Persoonlijk vind ik dat vaak boeiender”

“Je moet soms wel brutaal zijn en je wordt ook wel eens weggestuurd. Met deze handzame camera kan ik wel overal komen. Ik wil het liefst helemaal in het object dat ik fotografeer kruipen. Dicht bij het object zijn. waardoor je mooiere details van het object krijgt Soms kom ik met kluiten modder onder de schoenen thuis, omdat ik in bouwland of uiterwaarden heb gewandeld om juist die ene foto te maken.”

Wim zoekt zijn onderwerpen ook buiten de gemeentegrenzen.
“Kort geleden ben ik in mijn eentje naar Rotterdam geweest. Speciaal voor de prachtige architectuur van de gebouwen en flats. Ook dat vond ik geweldig en ik heb er een mooie fotoreportage van gemaakt, die ook weer op mijn website te zien is.”

En zo blijft Wim een bezige bij, als je ook nog bedenkt, dat hij lid is van fotoclub De Positieven in Beuningen (in de Leghe Polder) en fotoclub De Foto groep Ewijk (FGE) in Ewijk (in ‘t Hart) Hier worden foto’s kritisch maar eerlijke beoordeeld.
“Natuurlijk hebben we discussie over de foto’s. Smaak verschilt nu eenmaal.”

Wensen
“Een van mijn wensen is om de werkzaamheden aan de nieuwe brug over de Waal bij Nijmegen (De Oversteek) op het terrein te mogen fotograferen. Een open dag van de Koninklijke Marine in den Helder lijkt mij ook wel boeiend Daarvoor mag je me altijd bellen en daarnaast wil ik mijn werk graag aan een groter publiek laten zien via mijn website. Dan zien de mensen wat er vandaag de dag in hun gemeente voor moois te zien is. En zo zijn er nog wel wat wensen te noemen.”

Website
Als u na het lezen van dit interview met deze zeer enthousiaste hobby fotograaf benieuwd bent naar zijn werk kijk dan zeker op zijn website en bewonder de mooiste plekken van onze gemeente. www.wimpiels.nl

Eerder verteld…..
Oktober: Bianca Beelen Vlaspoel
September: Edwin de Waal
Augustus: Kees Aalbers
Juni: Freek Gelsing
Mei: Pater Jan Volkers
April: Virginia Bartels
Maart: Koos Arts
Februari: Jan Lemmen

 

Cookieinstellingen