Buurtbemiddeling is juist met elkaar in gesprek gaan

REGIO, 7 december 2012 – “De oplossing ligt juist in het feit dat mensen met elkaar in gesprek gaan”

REGIO, 7 december 2012 – “De oplossing ligt juist in het feit dat mensen met elkaar in gesprek gaan”

In diverse gemeentes in Nederland is Buurtbemiddeling actief, zo ook in Beuningen en Druten. Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingstraject begeleiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal, want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf hun conflict oplossen.

Wendy van Eck zet zich vrijwillig in voor Buurtbemiddeling Beuningen en Druten.

Wendy is in 2010 in Beuningen komen wonen. In haar oude woonplaats Arnhem had ze al gehoord van Buurtbemiddeling en hier informatie over ingewonnen. Toen ze in Beuningen kwam wonen zag ze dit als een mooie kans om mensen te leren kennen en tegelijkertijd iets te doen voor de samenleving wat een link heeft met haar juridische achtergrond.

Met wat voor vragen komen mensen bij jullie?
“Geluidsoverlast is iets wat ik het meest tegenkom, regelmatig ook veroorzaakt door kinderen”, antwoord Wendy. “Maar ook auto’s die niet goed geparkeerd staan, de stank van een kachel, de heg die niet naar wens is, etc. Wat mij het meest opvalt is dat buren van alles over elkaar zeggen, maar vaak nooit echt met elkaar gesproken hebben. Er wordt vaak verwacht dat Buurtbemiddeling de problemen op gaat lossen, maar de oplossing ligt juist in het feit dat mensen met elkaar in gesprek gaan.”

Wanneer is een bemiddeling succesvol?
“Buurtbemiddeling zet altijd iets in beweging. Het leidt ertoe dat mensen gaan nadenken over hun eigen rol en verantwoordelijkheid in de relatie met hun buren en dat ze ook wat meer open gaan staan voor het verhaal van de ander. Vaak weten mensen helemaal niet wat er speelt bij de buren. Als er dan afspraken gemaakt kunnen worden en ze schudden elkaar weer de hand, dat maakt het dan helemaal af.”

Je doet het werk vrijwillig, wat krijg je er voor terug?
“De gesprekken geven vrijwel altijd een voldaan gevoel. Ik krijg er energie van en leer veel van de gesprekken. Ook krijg ik trainingen, bijvoorbeeld over communicatie. Het is een leuk en veelzijdig team en dat maakt het extra leuk om naar de teamavonden te komen.”

Hoeveel tijd ben je ermee kwijt?
Gemiddeld zo’n 2 tot 3 dagdelen per maand. Als vrijwilliger bepaal je dat zelf, je kunt er ook meer tijd aan besteden. Dit overleg je met de coördinator.

Buurtbemiddeling kan niet altijd worden ingeschakeld. Wanneer er sprake is van verslavingsproblematiek, criminaliteit, buitensporige agressie, psychiatrie of familieproblemen, bemiddelen wij niet. Daar zijn andere instanties voor.

Buurtbemiddeling Beuningen en Druten
is bereikbaar via telefoonnummer: (024) 32 32 751 of [email protected].
Meer info is te vinden op buurtbemiddelingbeuningen.nl.

Buurtbemiddeling Beuningen zoekt mannelijke vrijwilligers
Wendy hierover: “Ik ben vrijwilliger bij de Buurtbemiddeling, het is echt leuk, gezellig en leerzaam om te doen. Onafhankelijke, neutrale bemiddeling bij burenconflicten in onze gemeente. Je krijgt regelmatig training op het gebied van communicatie en gesprekstechnieken. Lijkt het je wat? Mail gerust voor meer info.”

Wendy van Eck (midden) tijdens een training

Ook het leggen van het eerste contact wordt geoefend

In een rollenspel worden voorkomende situaties behandeld

Cookieinstellingen