Eneco koopt volledige biogasproductie van ARN op

Foto:

WEURT, 25 januari 2013

WEURT, 25 januari 2013

 

Energiebedrijf Eneco heeft tot eind 2015 een contract gesloten met afvalenergiecentrale ARN voor de afname van de volledige productie van 2,5 miljoen kubieke meter groen gas per jaar.

ARN verwerkt daarvoor 38.000 ton GFT-afval per jaar uit de regio Nijmegen. Er zijn plannen om binnen afzienbare termijn uit te breiden om 70.000 ton per jaar te verwerken. Daarmee kan de  gasproductie op 4,5 miljoen m3 groen gas komen.

Dit groene gas wordt door ARN geproduceerd in een vergistingsinstallatie voor groente, fruit en tuinafval (GFT-afval) in Weurt. Reeds in november is gestart met de eerste leveringen van dit gas, dat tot een forse besparing op de CO2 uitstoot leidt ten opzichte van het gebruik van aardgas. Het schone groene gas gaat het gasnet in voor gebruik in woningen en bedrijfsgebouwen.

Eneco heeft via het inkoopcontract voor het groene gas ook de bijbehorende groencertificaten verkregen. Deze levert het energiebedrijf door aan vervoersbedrijf Hermes. Daardoor kunnen de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen op gas rijden dat gekenmerkt wordt als regionaal groen geproduceerd.