Gemeente oefende opvang burgers na ramp

BEUNINGEN, 1 februari 2013 – Wanneer er een ramp gebeurt, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de opvang van mensen. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op mogelijke incidenten, rampen en crises. De gemeente houdt daarom draaiboeken actueel en oefent regelmatig voor de verschillende disciplines. Hierbij werkt ze vaak met fictieve scenario’s en wordt een mogelijk incident nagebootst. Om de ambtenaren voor te bereiden op deze taak, heeft de gemeente Beuningen op donderdag 31 januari een oefening gehouden. Het scenario was dat een rondvaarboot op de Waal ter hoogte van Weurt in aanvaring was gekomen met een schip. Het passagiersschip met veel toeristen maakte water en dreigde te zinken. Op beide schepen waren meerdere gewonden en een onbekend aantal mensen was overboord geraakt….Aan de oefening deden ongeveer 40 mensen mee. Leden van de seniorenvereniging Beuningen en andere vrijwilligers waren figurant. Zij werden opgevangen in MFA ’t Hart in Ewijk. De oefening draaide alleen om de opvang van deze slachtoffers. Zij hadden zich bij het gemeentehuis verzameld waar ze instructies over hun rol en het verloop van de middag kregen. Het gemeentehuis was de incidentlocatie en de slachtoffers werden van daaruit met een bus naar de opvanglocatie vervoerd. Vanaf het moment dat zij om twee uur in de bus stapten begon de oefening.Ambtenaren werden volgens draaiboek opgeroepen en de opvanglocatie werd in korte tijd ingericht. Alle handelingen werden door waarnemers genoteerd. “Alle ervaringen, van de slachtoffers en de hulpverleners worden geevalueerd”, vertelde loco-burgemeester Henk Plaizier. “We noteren dat zodat verbeterpunten aan de huidige draaiboeken toegevoegd kunnen worden.”Over het algemeen was men tevreden over het verloop van de oefening. Van de deelnemers zijn nuttige tips gegeven en ook de organisatie heeft een aantal zaken geconstateerd. Na de evaluatie kregen de deelnemers nog een aardigheid voor hun medewerking. Ook zij hebben de dag als leuk en nuttig ervaren.Het uitdelen van de personages

BEUNINGEN, 1 februari 2013 – Wanneer er een ramp gebeurt, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de opvang van mensen.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op mogelijke incidenten, rampen en crises. De gemeente houdt daarom draaiboeken actueel en oefent regelmatig voor de verschillende disciplines. Hierbij werkt ze vaak met fictieve scenario’s en wordt een mogelijk incident nagebootst.

Om de ambtenaren voor te bereiden op deze taak, heeft de gemeente Beuningen op donderdag 31 januari een oefening gehouden.

Het scenario was dat een rondvaarboot op de Waal ter hoogte van Weurt in aanvaring was gekomen met een schip. Het passagiersschip met veel toeristen maakte water en dreigde te zinken. Op beide schepen waren meerdere gewonden en een onbekend aantal mensen was overboord geraakt….

Aan de oefening deden ongeveer 40 mensen mee. Leden van de seniorenvereniging Beuningen en andere vrijwilligers waren figurant. Zij werden opgevangen in MFA ’t Hart in Ewijk. De oefening draaide alleen om de opvang van deze slachtoffers. Zij hadden zich bij het gemeentehuis verzameld waar ze instructies over hun rol en het verloop van de middag kregen. Het gemeentehuis was de incidentlocatie en de slachtoffers werden van daaruit met een bus naar de opvanglocatie vervoerd. Vanaf het moment dat zij om twee uur in de bus stapten begon de oefening.

Ambtenaren werden volgens draaiboek opgeroepen en de opvanglocatie werd in korte tijd ingericht. Alle handelingen werden door waarnemers genoteerd. “Alle ervaringen, van de slachtoffers en de hulpverleners worden geevalueerd”, vertelde loco-burgemeester Henk Plaizier. “We noteren dat zodat verbeterpunten aan de huidige draaiboeken toegevoegd kunnen worden.”

Over het algemeen was men tevreden over het verloop van de oefening. Van de deelnemers zijn nuttige tips gegeven en ook de organisatie heeft een aantal zaken geconstateerd. Na de evaluatie kregen de deelnemers nog een aardigheid voor hun medewerking. Ook zij hebben de dag als leuk en nuttig ervaren.

Het uitdelen van de personages