Nierdialyse tijdens vakantie in regio Nijmegen

Foto:

NIJMEGEN, 4 februari 2013

NIJMEGEN, 4 februari 2013

 

Voor mensen die nierdialyse nodig hebben, is het boeken van een vakantie vaak lastig.

Waar vind je ‘in den vreemde’ een plek om drie keer in de week urenlang te dialyseren? Voor wie in de regio Nijmegen op vakantie wil, is er nu een pasklare oplossing. Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis start namelijk met vakantiedialyse. Op 26 januari werd de nieuwe service voor het eerst gepromoot tijdens de vakantiebeurs van de Nederlandse Vereniging van Nierpatiënten.

Het CWZ beschikt sinds vorig jaar over twee mooie, nog nieuwe locaties om te dialyseren: zowel in het hoofdgebouw in Nijmegen als ook in CWZ Druten.

Er is steeds meer vraag naar dialyseplekken van de kant van vakantiegangers en mensen die bijvoorbeeld graag eens een paar dagen bij familie willen logeren. In het verleden ging de afdeling sporadisch op zo’n verzoek in. De komst van extra dialysestations in Druten maakt het mogelijk om deze zorg nu zonder terughoudendheid aan te bieden. 

 

De dialyseafdeling heeft inmiddels samenwerkingsafspraken gemaakt met onder andere Golden Tulip Hotel Val Monte in Berg en Dal en Scandic Sanadome Hotel in Nijmegen. Een aantal grote vakantieparken heeft belangstelling om aan te sluiten. Verder kan iedereen die in het Rijk van Nijmegen – een populaire vakantiebestemming – of omgeving bivakkeert zich melden. Dat geldt ook voor nierpatiënten die bekend zijn met MRSA en/of hepatitis B.

Nachtdialyse is bespreekbaar
‘Vakantie vieren in combinatie met nierdialyse is nieuw voor de regio Nijmegen’, vertellen dialyseverpleegkundigen Anke Eshuis en Gertie Rutten. ‘We merken dat er interesse is. Vakantieparken en hotels willen deze service onder de aandacht van hun klanten gaan brengen. Zolang we plek hebben, zeggen we geen nee.’
Bij dialyse in het ziekenhuis in Nijmegen is de mogelijkheid voor nachtdialyse bespreekbaar. Het dialysecentrum heeft een eigen ingang en de patiënt kan er voor de deur parkeren. Op beide CWZ-locaties hebben de patiënten tijdens de dialyse beschikking over radio, TV en internet. Ook is de catering goed verzorgd.