Groene Heuvels pakt zwemmersjeuk aan

Foto:

EWIJK, 12 februari 2013

EWIJK, 12 februari 2013

 

De vier RGV recreatiegebieden rondom Nijmegen trokken samen bijna 800.000 bezoekers in 2012.

 

Het afgelopen jaar gaat daarmee de boeken in als een bovengemiddeld recreatiejaar voor de RGV recreatiegebieden rondom Nijmegen: Berendonck (Wijchen), Groene Heuvels (Ewijk), Mookerplas (Plasmolen/ Mook-Middelaar) en Wylerbergmeer (Beek-Ubbergen).

 

De ruim 140.000 meer bezoekers dan in 2011 zijn met name door de drie andere plassen buiten de Groene Heuvels, gerealiseerd. Waar bijvoorbeeld de Groene Heuvels altijd meer bezoekers trok dan het Wylerbergmeer, is dat in 2012 voor het eerst andersom.

Invloed waterskibaan en zwemmersjeuk
Door de komst van de waterskibaan op recreatiegebied Berendonck laat het bezoekersaantal daar een lichte groei zien. Ook Mookerplas is geliefd vanwege de vele watersportmogelijkheden. Groene Heuvels is in trek bij duikers en Wylerbergmeer bij gezinnen en jongeren. Mogelijk is de komst van de waterskibaan en het zwemmersjeuk-alarm mede de oorzaak van het lage bezoekersaantal in 2012.

De terugloop van de bezoekersaantallen hebben meegewogen in het besluit om een deel van het recratiegebied voor agrarisch gebruik in te richten. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en zullen tot eind februari duren. De herinrichting van het gebied zal de zwemwaterkwaliteit verbeteren. Zwemmersjeuk ontstaat vaak in de directe omgeving van rietkragen. De rietkragen worden bij de herinrichting van het terrein verwijderd.

Gratis toegang
De toegang tot de recreatiegebieden is gratis. Alleen voor het parkeren wordt een vergoeding gevraagd:
€ 5,- per voertuig in het hoogseizoen, van 1 mei tot 16 september en
€ 2,- in het laagseizoen, van 16 september tot 1 mei.

Op 1 mei gaat de nieuwe RGV parkeerpas 2013/2014 in. De voorverkoop start begin maart. De parkeerpas voor het nieuwe seizoen is tot 1 mei tijdens de voorverkoopactie extra voordelig te bestellen, vanaf slechts € 32,50 via de website van RGV.