Minder animo Valentijnsdag

Foto:

INFOTORIAL, 13 februari 2013

INFOTORIAL, 13 februari 2013

 

Vlinders in je buik, een bonzend hart en een hoop adrenaline. Als je verliefd bent klinkt dit je bekend in de oren.

Via social media zijn er tegenwoordig allerlei manieren om je, soms zelfs geheime, liefde te verrassen. Via wegen als Facebook en Twitter erachter komen hoe degene heet, waar hij of zij werkt en waar iemand zich mee bezig houdt. Via de post honderd rode rozen versturen met een kaartje ‘van jouw Valentijn’ erbij of iemand trakteren op een romantisch avondje uit.

Maar in de 15e eeuw ging dit heel anders, er werden namelijk in de 15e eeuw liefdesverklaringen in het rond gezongen op de meest romantische plekken. Iets, wat wij nauwelijks nog kunnen geloven.

Animo vervaagt
Tegenwoordig blijkt het animo voor Valentijnsdag te vervagen. Vergeleken met vorig jaar zijn er minder mensen van plan iets te doen voor de dag van de liefde. De meeste mensen vinden het commerciële onzin, zo blijkt uit een onderzoek van Q&A Research&Consultancy. Slechts een kwart van de 1.100 ondervraagden geeft aan iets aan Valentijnsdag te willen doen.

Wat is nog wel geliefd
Toch is er tegenwoordig een hype op de mark met Valentijnsdag: stedenbezoeken. Vergeleken met vorig jaar is er een groei van maar liefst 73 procent in zoekopdrachten rondom de dag van de liefde. Populaire bestemmingen zijn dan Berlijn en Londen. Iets wat ook populair is zijn de digitale Valentijnskaarten. Dit aantal steeg namelijk van 26 naar 32 procent.

Mens & Relatie
Consulenten van Mens&Relatie hebben bij uitstek een kijk op Valentijnsdag. ‘Op Valentijnsdag geef ik mijn geliefde altijd iets extra’s, ik verras hem bijvoorbeeld met een etentje of met een cadeautje als een heerlijke geur. Ik vind dit een dag om te laten zien dat ik van hem hou. Het gaat om het gebaar.’ Toch denkt niet iedereen hier zo over. ‘Ik wacht niet op 14 februari maar ik verras mijn liefde op onverwachte momenten. Dit is dan een etentje, een film of een dagje weg. Iets wat we samen kunnen doen. Maar als mensen op Valentijnsdag de eerste stap durven te zetten om hun (geheime) liefde te verrassen, dan heb ik hier respect voor’.

Tegenwoordig is 14 februari een dag waar iedereen op een andere manier aandacht aan besteedt. Wie en op welke manier ga jij je Valentijn dit jaar verrassen?

Mens en Relatie
Jose Peters
Regioconsulent voor Nijmegen en Omstreken
0481-355940
www.mens-en-relatie.nl