Anka Hendriks over Ricochet en schoonheid

BEUNINGEN, 15 februari 2013 – Hebt u wel eens oog in oog gestaan met iemand, die op dit moment de nummer 1 is van Nederland in haar sport, daarnaast al 3 x Nederlands en 4 x Internationaal kampioen is geweest, die genomineerd is als sportvrouw 2012 van de gemeente Beuningen en die ook nog als ondernemer aan de weg timmert met haar bedrijf…?

BEUNINGEN, 15 februari 2013 – Hebt u wel eens oog in oog gestaan met iemand, die op dit moment de nummer 1 is van Nederland in haar sport, daarnaast al 3 x Nederlands en 4 x Internationaal kampioen is geweest, die genomineerd is als sportvrouw 2012 van de gemeente Beuningen en die ook nog als ondernemer aan de weg timmert met haar bedrijf…?

z5r1gm44ycwsxroilz3sdfe11

Wij ook niet en daarom is Beuningen.Nieuws in Ewijk geweest om in gesprek te gaan met Anka Hendriks.

vrvxp8lx7ubxg246creaspvgt

Anka, 25 jaar jong, is geboren in Nijmegen en getogen in Ewijk, is regerend Nederlands kampioen Ricochet bij de vrouwen en eigenaresse van Skin Enzo, een schoonheidspraktijk in Ewijk.

Ricochet
Ricochet is een zeer snelle racketsport en bestaat sinds 1992 in Nederland. De sport lijkt het meest op squash. Het wordt echter met een kleinere racket, een lichtere bal en in kleinere speelruimte gespeeld. Daarbij krijgen de spelers hulp van een elektronische score- en foutmeldingssysteem. In tegensteling tot squashen mag bij Ricochet ook via het plafond gespeeld worden. Daardoor wordt het spel nog meer dynamischer en aantrekkelijker dan squash. De bal moet wel, net als bij squash altijd de voorste wand geraakt hebben en mag maar een keer stuiteren op de vloer.
Men speelt een game tot 15 punten en uiterlijk tot 21 punten (2 punten verschil en winnen op je eigen service en een uiterste tot 21 punten), waarbij de beide spelers punten kunnen scoren. De partij is gewonnen, wanneer men 3 games wint (best-of-five).

Om in deze sport aan de top te blijven is heel veel training nodig.
Anka sport dan ook 3 tot 5 keer per week als het mogelijk is, waaronder ook krachttraining.

Vanaf haar 16e jaar speelt zij Ricochet.“Ik deed al aan fitness en vond het wel leuk om een keer op de baan te staan en te spelen. Langzamerhand begon ik het steeds leuker te vinden en werd ik steeds enthousiaster. Na anderhalf jaar recreatief spelen ben ik in 2008 begonnen met het spelen van competitiewedstrijden. Het ging steeds beter en ik werd zelf steeds fanatieker.”

Er zijn diverse banen in Nederland, waar je kunt spelen en er is ook een Ricochet bond met een eigen website, waar informatie over de sport op staat.

“Ik vind het jammer dat Ricochet nog niet zo bekend is in Nederland. Er wordt ook nog niet zoveel reclame voor gemaakt. In het buitenland is het meer bekend.”

Omdat het aantal vrouwelijke tegenstandsters niet groot is speelt Anka dubbele toernooien, zowel tegen mannelijke als vrouwelijke tegenstanders.
Ze speelt dus mee met het mannen en met het vrouwen toernooi.
Verder traint zij mee met haar mannelijke collega’s.

“De toernooien, die ik speel zijn open toernooien. Het aantal vrouwelijke tegenstanders, dat inschrijft is helaas laag. Als je dan 10 vrouwelijke deelnemers hebt mag je in je handen knijpen. Maar dat doet niets af aan de kwaliteit en het is vooral heel leuk.”

Door Ricochet heeft zij gemerkt dat juiste voeding heel belangrijk is om als topsporter te kunnen presteren. Bij sporten en zeker op hoog niveau heeft men specifieke voedingsstoffen nodig, die te weinig in normale voeding voorkomt.

“Sinds ik op mijn voeding let, herstel ik sneller na een training of een wedstrijd. Ik speel soms wel 11 partijen, omdat ik met de mannen en vrouwen mee speel. Mijn conditie is er alleen maar door verbetert, op de training gaat het makkelijker en ik voel ik me daarna veel beter”.

Schoonheidsspecialiste
Haar ervaring met voeding gebruikt zij ook in haar dagelijkse werk als schoonheidsspecialiste.
“Naast mijn beroep als schoonheidsspecialiste kan ik mensen begeleiden met het gebruiken van een juiste, voor die persoon geschikte voeding. Hierbij vormen voldoende drinken van water, voedingsshakes en supplementen de basis. Ik werk dus aan de buitenkant en ook aan de binnenkant van een persoon. Schoonheid komt immers ook van binnenuit. Ik heb er zelf veel baat bij en ik kan anderen dus helpen en putten uit mijn eigen ervaring.”

Anka runt inmiddels een goedlopende salon in Ewijk. Bij de behandelingen wordt gebruik gemaakt van professionele producten en apparatuur. Daarvoor zijn ook de nodige cursussen en bijscholingen gevolgd.

“Het is hard werken en niet makkelijk om een praktijk op te bouwen. Ik zag en zie mijzelf niet als het prototype schoonheidsspecialiste, ik ben geen meisje-meisje type. Ik was bezig met een opleiding in de Zorg. Op een gegeven moment ben ik geswitched naar de opleiding voor schoonheidsspecialiste bij Instituut Penso in Nijmegen.

Daarna heeft het nog wel even geduurd, voordat ik aan de slag ging voor mezelf. Na een paar jaren achter de kassa bij de plaatselijke super vroegen mijn ouders wat ik nu met die dure opleiding ging doen. Om ervaring op te doen heb ik toen stages gelopen bij collega’s. In 2008 ben ik thuis begonnen.
Het was een grote en spannende stap om als jong en een beetje verlegen meisje op mijn 20e voor mezelf te beginnen, maar stap voor stap groei je en krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Ik doe mijn werk nog steeds met veel plezier en vind het erg leuk om met mensen te werken en zoveel nieuwe mensen te ontmoeten.”

Sporten en werken zijn bij Anka in elkaar vervlochten.
Het ene sluit het andere niet uit en het ene kan ook niet zonder het andere bestaan bij deze sportieve onderneemster.

Wil je meer weten over Ricochet kijk dan op de website van de Ricochetbond: www.ricochetbond.nl

En als je meer wilt weten over de producten en diensten van haar bedrijf Skin Enzo kijk dan op de website: www.skinenzo.nl en www.skinenzo-voeding.nl