De vlag mag bijna uit

Foto:

BEUNINGEN, 15 februari 2013

BEUNINGEN, 15 februari 2013

 

Als de Beuningse gemeenteraad haar goedkeuring geeft in de raadsvergadering van maart, dan kunnen inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen uit de gemeente Beuningen de nieuwe gemeentevlag bestellen en gebruiken.

De huidige vlag past niet bij de huisstijl welke de gemeente sinds 1998 voert. De huidige gemeentevlag in de kleuren geel, oranje en rood wordt vervangen door een witte vlag met het logo van de gemeente Beuningen.

Beeldrecht
Het beeldrecht van de gemeentelijke huisstijl ligt vast en daarin is bepaald dat alleen de gemeente de vlaggen mag laten fabriceren en het logo hierop mag laten afbeelden. Het staat iedereen vrij om deze vlag te gebruiken. De gemeente gaat de vlag tegen kostprijs (circa tien euro) te koop aanbieden.

Instructies
Voor het gebruik van de Nederlandse vlag bestaat een vlaginstructie. Deze geeft aan wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt en op welke manier. Voor de officiële gemeentevlag kan de gemeente ook afspraken vastleggen maar in het voorstel aan de gemeenteraad is dit niet opgenomen.

Historie
De huidige gemeentevlag bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren geel, oranje en rood, waarbij de middelste oranje baan breder is dan de gele en de rode baan. De tweede kleur in het gemeentewapen van oud-Ewijk was rood en die van Beuningen was geel. De kleur oranje staat voor de samenvoeging van de twee gemeenten in 1980. De bredere baan staat voor een sterk groeiende band tussen de beide gemeenten.

De huidige gemeentevlag is vanuit de historie ontstaan. Vanwege deze historische waarde wordt de vlag, na vervanging door de nieuwe gemeentevlag, in het gemeentearchief opgeborgen.