Kleinschalige groepswoningen Ewijk opgeleverd

EWIJK/EINDHOVEN, 4 maart 2013 – Het Eindhovense architectenbureau van aken architecten (VAA) heeft vier groepswoningen opgeleverd aan het Schoolpad in Ewijk, Gelderland. Zorggroep Maas & Waal gaf in 2011 de opdracht voor het bouwen van de groepswoningen, die woonruimte moeten bieden aan 24 bewoners. De eerste bewoners betrekken half maart hun nieuwe woning.

EWIJK/EINDHOVEN, 4 maart 2013 – Het Eindhovense architectenbureau van aken architecten (VAA) heeft vier groepswoningen opgeleverd aan het Schoolpad in Ewijk, Gelderland.

Zorggroep Maas & Waal gaf in 2011 de opdracht voor het bouwen van de groepswoningen, die woonruimte moeten bieden aan 24 bewoners. De eerste bewoners betrekken half maart hun nieuwe woning.

Geborgenheid
Een belangrijke wens van Zorggroep Maas & Waal was dat het nieuwe complex geborgenheid uitstraalt. De bewoners, cliënten die een beroep doen op verpleeghuiszorg, zijn veelal opgegroeid in een landelijke omgeving en hechten veel waarde aan de sfeer van het platteland. VAA heeft dit in het ontwerp van de woningen vertaald, onder meer door te kiezen voor een kleinschalige opzet, die doet denken aan een dorp.

Materiaalgebruik speelde hierbij ook een belangrijke rol. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vertrouwd materiaal, zoals bakstenen en naturel hout. Hierin komt het plattelandsgevoel van een boerderij of schuur terug. De landelijke sfeer is ook doorgetrokken in het interieur. Zo heeft de vloerbedekking een grasgroene kleur.

Functioneel en veilig
Omdat de toekomstige bewoners een beroep doen op verpleeghuiszorg, staan functionaliteit en veiligheid bij het ontwerp voorop. Zo bevinden alle ruimtes zich op de begane grond, waardoor de meeste bewoners zich vrij door de woningen kunnen begeven.

Exploitatie
Een belangrijke uitdaging voor het architectenbureau was om bij het ontwerp rekening te houden met de exploitatie van de woningen. Om op ieder moment de hoge kwaliteit van de zorg te garanderen, moet ook bij een lagere personeelsbezetting het gehele complex te overzien zijn.

Ron de Goeij, directievoorzitter bij VAA: “Als architect probeer je altijd een perfect ontwerp te maken, dat aansluit bij de wensen van de opdrachtgever en eventuele gebruikers of bewoners. Bij zorgprojecten is het nog belangrijker die wensen in acht te nemen. Je wilt niet alleen een gebouw dat zo goed mogelijk aansluit bij de functie die het heeft, maar ook dat bewoners zich er prettig in voelen. Het is mooi om op deze manier als architect een bijdrage te kunnen leveren aan zorg van hoge kwaliteit.”

Over van aken architecten
Van aken architecten B.V. is een Nederlands architectenbureau dat is gevestigd in Eindhoven. Van aken architecten (VAA.) is opgericht in 1979 en met ruim 50 medewerkers een van de grotere architectenbureaus in Nederland. Van aken architecten opereert zowel in binnen- als buitenland. Het architectenbureau is actief in hoogbouw, technologie, zorg, woning- en utiliteitsbouw. De focus ligt op duurzaamheid. Revitalisatie en herbestemming zijn ook specialisaties van van aken architecten.


Ontwerpen van van aken architecten zijn onder meer De Kennedytoren en De Regent te Eindhoven, Arenatoren Amsterdam, Westpoint Tilburg, Datacentrum Terremark Schiphol, Ronald McDonaldhuis Veldhoven, Datacentrum Rabobank Boxtel, het Muziekgebouw Eindhoven, Park Zhaoqing China en Kirchberg Luxemburg. Meer informatie vindt u op www.vanakenarchitecten.nl.