Romeinse goot Ewijk in gemeentehuis

BEUNINGEN, 4 maart 2013

BEUNINGEN, 4 maart 2013

 

Maandag 4 maart onthulde wethouder Piet de Klein in het gemeentehuis een deel
van een Romeinse afwateringsgoot.

Deze goot is gevonden bij de opgravingen in Keizershoeve I in Ewijk. Een deel van deze goot is vanaf nu te zien in de hal van het gemeentehuis.

In 2009 werd tijdens een archeologische opgraving in Keizershoeve I in Ewijk ontdekt dat hier vroeger de meest luxueuze Romeinse villa van midden-Nederland heeft gestaan. Naast deze villa lagen er ook verschillende bijgebouwen en een groot landbouwbedrijf. Tot de 4e eeuw n.Chr. was de villa bewoond en werden er vlees, granen en groentes geproduceerd voor de markt en het leger. Het totale gebied was 3 hectare groot.


Klik op de afbeeldingen voor een vergroting
Reconstructietekening ‘Romeinse villa en goot Ewijk’
Rechtsboven ligt het hoofdgebouw van de villa. Van het badgebouw loopt een lange goot naar de buitenkant van het terrein. Op de voorgrond ziet u twee verschillende soorten bijgebouwen, een waterput en één van de knechten die graan zaait.

Romeinse goot
Een 17 meter lange, gemetselde afvoergoot voor het badhuis van de Romeinse villa, was één van de meest opvallende vondsten. De goot bestaat vooral uit hergebruikte Romeinse dakpannen. De goot mondde uit in een greppel die het hele villaterrein omringde.

Reconstructietekening ‘Romeinse goot Ewijk’
Op deze tekening ziet u twee knechten die onderhoud aan de goot uitvoeren.

 

Goot in gemeentehuis
Tijdens de opgravingen is deze goot uit de grond gehaald en verder bestudeerd en geconserveerd. Door een subsidie van provincie Gelderland kon de goot vanaf 2010 gerestaureerd worden. Een deel van deze goot ligt vanaf nu in het gemeentehuis.

QRcodes in het gemeentehuis en in het park
Bezoekers kunnen via een informatiepaneel en een QR-code in het gemeentehuis, met een verwijzing naar ww.romeinsevillaewijk.nl, meer te weten komen over de herkomst van de goot. Ook in het park in Ewijk wordt informatie gegeven over de historie en archeologie van deze plek. Dat gebeurt via een centraal geplaatst informatiepaneel. Daarnaast staan op diverse plaatsen in en rondom het park paaltjes met QR codes.

Foto: Ger Loeffen
Tekeningen: René Reijnen (Nijmegen)

Cookieinstellingen