Piet Paulusma beloofde zon en lente…

EWIJK, 5 maart 2013

EWIJK, 5 maart 2013

 

“Afgelopen vrijdag is Piet Paulusma langs geweest bij ons in de kwekerij”, vertelt Hedy Willems.

“Hij belde ’s middags op of hij in de avond vanuit de kassen het weer mocht presenteren op de eerste metrologische lentedag. Dat was natuurlijk geen probleem!”

Hedy, echtgenote van een komkommerteler uit Ewijk, heeft na de uitbraak van de EHEC-bacterie in 2010 een boek met recepten met komkommers gemaakt met als doel de komkommer weer in een positief daglicht te plaatsen. “De berichtgevingen indertijd hebben het imago van de komkommer een enorme deuk gegeven”, zegt Hedy. “We hebben enorme verliezen geleden toen we de oogst konden vernietigen. Door het boek krijg ik regelmatig de gelegenheid om de komkommer te promoten. Zo’n bezoek van Piet sla ik dan zeker niet af.”

“We zijn nog niet op de oude productie van voor de uitbraak. Het kost helaas veel tijd om het vertrouwen weer terug te krijgen en dat terwijl de oorzaak achteraf helemaal niet bij de komkommer lag. In Nederland is de markt redelijk hersteld maar een groot gedeelte van onze productie is voor de Duitse markt bedoeld en daar zijn we nog niet op het oude niveau.  Het boek is daarom ook in het Duits vertaald en daar gaan we proberen een zelfde media-offensief te voeren als in Nederland. De boeken Gurken zijn op de Grüne Woche in Berlijn te koop aangeboden en het GroentenFruitBureau heeft er een quiz op deze beurs mee gedaan. Dit waren weer de eerste boeken richting Duitsland. Het begin is er!”

Behalve de Duitse markt blijft de publiciteit in Nederland belangrijk. Op 8 en 9 januari zijn de nieuwe komkommerplanten gepoot. Radio en TV Gelderland waren hier bij aanwezig. TV Gelderland filmde een item voor het nieuws en bij de radio mocht Hedy twee maal wat vertellen over het product en de teelt. Ook bij het weekblad de MaasenWaaler heeft Hedy voorop gestaan.

De burgemeester op bezoek

Op 15 Februari jongstleden heeft de burgemeester van Beuningen, Carol van Eert, een bezoek aan de kwekerij gebracht. Een afspraak dat tijdens de Duits-Nederlandse ondernemers-netwerkbijeenkomst bij BOI gemaakt was.

“We hebben hem de eerste doos geoogste komkommers aangeboden van het land van Maas en Waal”, vertelt Hedy. “En natuurlijk mocht het boek Komkommers ook niet ontbreken.”

Deze maand sieren Hedy en haar dochter de trotse tuinders kalender met komkommers.
Onlangs was er ook de uitnodiging bij een kas met komkommers in IJsselmuiden die met aardwarmte verwarmd wordt. Hier mocht Hedy over het boek vertellen en hapjes uit het boek maken.

“De publiciteit blijft maar doorgaan”, gaat Hedy lachend verder. “Er zijn alweer meer plannen in de maak, waaronder het komkommerboek bij Ik hou van Holland. Dat het idee van mijn dochter en mij om een boek over komkommers op de markt te brengen tot al deze publiciteit en leuke ervaringen zou leiden hadden we van tevoren nooit gedacht.”

 

Gerelateerd(e) bericht(en)
21-12-2012 Duits-Nederlandse ondernemers-netwerkbijeenkomst bij BOI
02-11-2012 Komkommer present op Trotse Tuinders Kalender
13-04-2012 Na “Komkommers” nu ook “Gurken”
19-03-2012 Komkommerboek in het Duits
21-02-2012 Komkommers in de uitzending bij KoffieMax
10-01-2012 Komkommertijd?
20-09-2011 Sport, eten, politiek en de dood in één talkshow
30-07-2011 Rehabilitatie voor de komkommers!

Het weerbericht van Piet Paulusma van vrijdag 1 maart 2013 is via deze directe link naar diens pagina te bekijken: www.pietsweer.nl.