Hospice heeft uw stem nodig!

Foto:

GEMEENTE, 9 maart 2013

GEMEENTE, 9 maart 2013

 

HARTEN 4 GROEP initiatief Hospice is kandidaat voor Oranje Fonds Kroonappels.

Ter gelegenheid van de aankomende inhuldiging organiseert het Oranje Fonds de zoektocht naar de Kroonappels. Er zijn drie categorieën: Jeugd, Buurt en Helpende Hand.

HARTEN 4 GROEP doet mee aan deze grote landelijke actie in de categorie Helpende Hand met het initiatief voor een Hospice in de gemeente Beuningen. Vanaf nu is deze voordracht te bekijken op www.kroonappels.nl onder gemeente Beuningen. U kunt nu al opgeven dat u een herinneringsmail wilt ontvangen als het stemmen begint.

In het stemweekend van 15, 16 en 17 maart kan iedereen uit deze gemeente hierop stemmen en zo het beschermpaar van het Oranje Fonds de weg wijzen naar de mooiste sociale initiatieven. De initiatieven met de meeste stemmen in de gemeente gaan door naar de volgende ronde.

Speciale editie
Het Oranje Fonds reikt ieder jaar de Appeltjes van Oranje uit en bekroont daarmee succesvolle sociale initiatieven. Ter gelegenheid van de inhuldiging van het beschermpaar van het Fonds wordt een speciale editie georganiseerd. In het gehele koninkrijk kunnen maatschappelijke organisaties bestaande initiatieven voordragen in één van de drie categorieën. De drie uiteindelijk winnende organisaties krijgen het predicaat Oranje Fonds Kroonappel en winnen elk € 50.000,= en een bronzen beeldje, uitgereikt op Paleis Noordeinde door de nieuwe Koning en Koningin.

Hospice Beuningen
Naast de vele andere reeds gerealiseerde projecten geïnitieerd door Harten 4 Groep gaat nu de oprichting en realisatie van een Hospice in de Gemeente Beuningen van start. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid en doelstelling werkt Harten 4 Groep momenteel aan de realisatie hiervan. Een Hospice, ook wel Bijna Thuis Huis genoemd, is voor mensen die in alle rust en waardigheid kunnen sterven in een sfeer die de thuissituatie zoveel mogelijk benadert. De werkelijke dagelijkse zorg zal worden uitbesteed aan een professioneel team c.q. zorginstantie met medewerking van vrijwilligers.

In het Hospice kan onderdak worden geboden aan terminale patiënten als bijvoorbeeld de verzorging thuis te zwaar wordt en de patiënten daardoor niet langer in hun eigen omgeving kunnen blijven.

In het huis kunnen drie gasten verblijven. Iedere gast heeft een ruime eigen zit/slaapkamer met de nodige voorzieningen waaronder een professioneel zorgbed, douche/wasgelegenheid, koelkast, muziekinstallatie, airconditioning, televisie, telefoon en een draadloze internetverbinding. In overleg met het coördinatieteam kunnen eigen dierbare spullen en eventueel kleine huisdieren meegenomen worden. Een aangepast bad staat naar keuze ter beschikking.

Een kleine sfeervolle stilteruimte biedt de mogelijkheid tot spirituele- of meditatieve momenten. Een grote familiekamer met open keuken is voor gasten en hun naasten vrij toegankelijk. Deze familiekamer grenst aan een, eveneens vrij toegankelijke, binnentuin. Dit alles ongeacht afkomst, sociaal- maatschappelijke positie of levensovertuiging.

Het Oranje Fonds
Steunt sociale initiatieven door geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt het Fonds ongeveer € 30 miljoen aan zo’n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De financiering hiervan komt van de Nationale Postcode Loterij, de Lotto en van Vrienden en het bedrijfsleven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.