Gebak met champagne bij première Fatum

BEUNINGEN/NIJMEGEN, 27 maart 2013

BEUNINGEN/NIJMEGEN, 27 maart 2013

 

Zaterdagochtend even na elf uur was het zover, de première van Fatum, de eerste gezamenlijke speelfilm van Lukas Puts uit Nijmegen en Bryan van Baardewijk uit Beuningen.

FATUM is Latijn voor het lot of noodlot“. Het verhaal draait om een scholiere die zich ’s morgens verslaapt en waardoor haar ochtend net iets anders verloopt dan normaal. Aan het einde van film wordt men zich bewust dat het verloop van de ochtend heel anders had kunnen zijn als er op verschillende momenten andere dingen gebeurd waren. De vraag ‘wat als’, wordt een paar keer gesteld en de kijker mag zelf invullen wat.

“Een knappe prestatie voor twee beginnende filmmakers”, sprak Constant Hoogenbosch, directeur van Filmpersbureau Movie Machine, de beide mannen toe na het zien van de film. “Ik krijg bijna wekelijks verzoeken van jonge  filmmakers om een mening te geven over hun werk of ideëen. Na vijf minuten van een gesprek weet je al het kaf van het koren te scheiden en bij jullie bemerkte ik direct al een voorsprong op andere beginners. Wat jullie hebben gemaakt zegt iets over het inzicht, de kennis en het talent dat jullie hebben. Een voorbeeld is hoe jullie stiltes durfden te laten bestaan. In veel Nederlandse films wordt maar onzinnig gepraat om maar geen stiltes te hebben. In de scene waarbij het gezin bij het ontbijt in de keuken bezig was werd niet veel meer gezegd dan een ‘goedemorgen’. Dat komt heel natuurlijk over.”

Constant Hoogenbosch (midden), Lukas en Bryan (r)

“Wat ook nog eens van lef getuigt is dat jullie opnames met een bewegende camera en dan ook nog eens buiten en in de winter hebben gepland”, vervolgde Constant. “Als iets moeilijk is dan is het filmen met wisselende lichtintensiteiten. En dat hebben jullie toch maar heel goed gedaan.”

Op de vraag aan Constant over wat hem bij deze film opvalt zegt hij: “Hoe deze jongens bepaalde technieken al goed weten toe te passen. Zo heb je de scene waarbij de jongen op de brommer tussen de meisjes in komt fietsen. Omdat het ondoenlijk is om een dergelijke opname verstaanbaar weer te geven, kiezen ze ervoor om het gesprek ondergeschikt te maken en er een muziekje overheen te zetten. Dat is al een eerste mooie oplossing maar daarna monteren ze de scene waarbij je de man in de auto ziet en hij luistert op de radio naar precies dezelfde muziek. Dat soort aardigheden hebben ze al in deze eerste film zitten. Als zij samen blijven werken verwacht ik er nog veel van.”

 

Bryan en Lukas hebben inderdaad al prille plannen voor een tweede film. “Eerst moeten we daar nog heel veel voorbereiding in stoppen”, zegt Bryan. “Deze eerste film had al heel wat voeten in aarde. We hadden het ook niet kunnen maken zonder heel veel steun van familie, vrienden en sponsoren. Die kunnen we niet genoeg bedanken. Het is voor ons een hele mooie ervaring.”

 

Het publiek staat in de rij om naar binnen te mogen

Boven: Middenin zijn de gereserveerde plaatsen voor de filmcrew
Onder: Een volle zaal met 430 bezoekers in Carolus Nijmegen

Trailer: www.youtube.com | Facebook: facebook.com/fatumfilm

Eerder bericht: Opnames bioscoopfilm in Beuningen.