Van slag door zomertijd

Foto:

BEUNINGEN, 31 maart 2013

BEUNINGEN, 31 maart 2013

In de nacht van zaterdag op zondag is de zomertijd weer ingegaan. Om 02.00 uur ging de klok een uur vooruit.

 

De overgang naar de zomertijd was volgens weeronline.nl een van de koudste ooit. Op veel plaatsen vroor het in de nacht enkele graden.

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd weer in. Dan wordt de klok weer een uur teruggezet.

 

Verstoorde bioritme
De overgang naar de zomertijd ontregelt de biologische klok in ons lichaam en kan daardoor het bioritme verstoren. Ruim de helft van alle Nederlanders is er van slag van en voelt zich de dag erop katerig en niet uitgerust. Zo’n 40 procent heeft een dag nodig om eraan te wennen dat de klok een uur vooruit staat en één op de tien Nederlanders zegt stevig van slag te zijn en minstens een week nodig te hebben om weer in het goede ritme te komen.

Vrouwen meer moeite dan mannen
Dat blijkt uit een onderzoek dat Panelwizard vorig jaar deed naar het bioritme van de Nederlanders. Vrouwen hebben meer moeite om zich aan te passen dan mannen. Jonge mensen verheugen zich juist vaak op zomertijd: langer licht betekent langer de tijd om iets uit je dag te halen. Het doel van zomer -en wintertijd is besparing van energie: 75 procent van de ondervraagden weet dat. Toch zijn er genoeg mensen die denken dat het voorkomt dat we met z’n allen in een andere tijdzone terechtkomen vanwege het draaien van de aarde. Ruim 11 procent is falikant tegen het omzetten van de klok

Foto: wimpiels.nl