CWZ verwacht toeloop patiënten met huidkanker

Foto:

NIJMEGEN, 3 april 2013Wie een melanoom (kwaadaardige vorm van huidkanker) heeft die specialistische zorg vergt, kan sinds deze week terecht bij het gespecialiseerde melanoomteam van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Het Nijmeegse ziekenhuis bundelt daarin de expertise van onder meer dermatologen, chirurgen, gespecialiseerde verpleegkundigen, pathologen en plastisch chirurgen. Samen hebben ze een volledig nieuw zorgtraject opgezet. Het gevolg is dat patiënten nog sneller de diagnose ontvangen waarna een goed geolied team klaarstaat om ze de zorg te geven die ze nodig hebben. Ze kunnen daarbij zowel in het ziekenhuis als ook van thuis uit een beroep doen op persoonlijke begeleiding. Het aantal mensen met huidkanker in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld.

NIJMEGEN, 3 april 2013

Wie een melanoom (kwaadaardige vorm van huidkanker) heeft die specialistische zorg vergt, kan sinds deze week terecht bij het gespecialiseerde melanoomteam van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ).

Het Nijmeegse ziekenhuis bundelt daarin de expertise van onder meer dermatologen, chirurgen, gespecialiseerde verpleegkundigen, pathologen en plastisch chirurgen. Samen hebben ze een volledig nieuw zorgtraject opgezet. Het gevolg is dat patiënten nog sneller de diagnose ontvangen waarna een goed geolied team klaarstaat om ze de zorg te geven die ze nodig hebben. Ze kunnen daarbij zowel in het ziekenhuis als ook van thuis uit een beroep doen op persoonlijke begeleiding. Het aantal mensen met huidkanker in Nederland is in tien jaar tijd verdubbeld.

Een kwaadaardige tumor op je huid meedragen, is voor de mensen die het overkomt een zware last. Te meer omdat ze weten dat van de circa 3500 mensen in Nederland bij wie de diagnose ‘melanoom’ wordt gesteld, er ongeveer 800 komen te overlijden. Die wetenschap spookt bij veel patiënten door het hoofd, weet dermatoloog Hans Alkemade, een ervaren expert als het gaat om allerlei vormen van huidkanker. “Daarom moet niet alleen de medische en verpleegkundige zorg goed en snel zijn, maar is ook extra aandacht nodig voor goede persoonlijke begeleiding en zo nodig psychosociale zorg”, zegt hij.

 

Het CWZ ontvangt per jaar circa 125 mensen met een melanoom. Verwacht wordt dat dat aantal net als elders in het land de komende jaren zal stijgen. Verreweg de meeste patiënten met huidkanker melden zich bij de CWZ-poli dermatologie aan de St. Annastraat.