Vierdaagse aan de wijn

Foto:

REGIO, 8 april 2013

Aanplant wijngaard Groesbeek in kader van duurzaamheid
Pal aan de Vierdaagse route aan de Grafwegen in kerkdorp Breedeweg bij Groesbeek wordt een Vierdaagse wijngaard aangeplant.

In 2016, als de 100ste Vierdaagse gelopen wordt, zullen de eerste flessen (witte) wijn uit de eigen Vierdaagse wijngaard gedronken kunnen worden.

De biologische Vierdaagse wijngaard wordt onder de deskundige auspiciën van wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek aangelegd in het kader van maatregelen die leiden tot verduurzaming van wereldtopevenement, de Vierdaagse.

Eerste oogst
Wandelaars, bestuursleden en vrijwilligers van de Vierdaagse gaan zaterdag 13 april aan de slag om ca. 2.000 wijnstokken aan te planten op ongeveer 1/3 ha. grond aan de Grafwegen.

De nieuw aan te planten wijngaard maakt deel uit van een wijngaard van De Colonjes, die in totaal 13 hectare omvat. De Vierdaagse wijngaard wordt gescheiden door een breder pad van het andere gedeelte en is als zodanig herkenbaar.

Van de 2.000 druivenstokken, die worden aangeplant, zijn er ca. 500 van het ras Helios (witte druif ) en ca. 1.500 van het ras VB Cal.6-04 (eveneens witte druif). In het gunstigste geval is de eerste oogst van druiven in 2015 te verwachten. Deze oogst wordt in 2016 gebotteld en is dan als wijn beschikbaar.

Biologische wijn
Wijnhoeve de Colonjes uit Groesbeek gaat biologische wijn produceren en deze onder een Vierdaagse label uitbrengen. De enige echte Vierdaagse wijn zal vanaf 2016 via het merchandisekanaal van de Vierdaagse, via de vaste verkooppunten van de Colonjes en in de winkel van Het Groene Hert in Nijmegen verkocht worden.

Duurzaamheid
Stichting DE 4DAAGSE, ondersteund door onder andere Stichting kiEMT, is al enige tijd in samenwerking met de Stichtibng Vierdaagsefeesten en met de gemeente Nijmegen bezig met maatregelen om de Vierdaagse duurzamer te maken. Zo is de afgelopen jaren het gebruik van elektriciteit en water gereduceerd. Er wordt met nadruk gelet op het gebruik van de juiste verpakkingsmaterialen en er wordt een proef gedaan met gescheiden inzameling van drie afvalstromen: rest-, gft- en plasticafval.

 

.

.