Minder elektrische apparaten ingeleverd door crisis

Foto:

REGIO, 10 april 2013

REGIO, 10 april 2013

In 2012 gaven gemeenten gemiddeld 4,8 kilo aan elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) per inwoner af aan Wecycle.

Dat blijkt uit het jaarlijkse benchmarkonderzoek naar de afgifte van e-waste door gemeenten via milieustraten.

De afgifte over alle gemeenten heen is ten opzichte van 2011 met 6 procent gedaald. Volgens Wecycle is de economische crisis een voorname reden voor de lagere hoeveelheid. Hierdoor worden er minder elektrische apparaten vervangen en afgedankt.

Grote verschillen
Er zijn grote verschillen in de hoeveelheid e-waste die gemeenten inzamelen. De resultaten lopen uiteen van 1,0 tot 21,4 kilo per inwoner.

Zeeland is voor het derde jaar op rij de provincie die het meest heeft ingezameld: 7,8 kilo per inwoner. De gemeente Beuningen heeft 4,8 kg ingezameld. Dit is 0,1 kg minder in vergelijking met soortgelijke ‘weinig stedelijke’ gemeenten.

Samenwerking
Doel van de benchmark is om gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen. De huidige wettelijke doelstelling is om 4 kilo per persoon in te zamelen. In 2019 zal dit zo’n 17 kilo per persoon zijn.

In 2012 waren 414 gemeenten in Nederland aangesloten bij Wecycle. Via Wecycle worden grondstoffen maximaal hergebruikt, schadelijke stoffen veilig verwijderd, illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.

 

Door samen te werken kan er nog meer e-waste ingezameld worden. Daarom biedt Wecycle gemeenten hulp en ondersteuning om de inzameling van milieustraten te verbeteren. Zo voert Wecycle samen met gemeenten inzamelcampagnes rondom Koninginnedag en Sinterklaas om consumenten aan te sporen meer e-waste bij de milieustraten in te leveren.

 

De volledige benchmark staat op wecycle.nl.