Storing Nieuws.nl wijst op aanval

Foto:

LANDELIJK, 16 april 2013

LANDELIJK, 16 april 2013

De landelijke en lokale sites van Nieuws.nl waren van zaterdag tot en met maandag enkele uren slecht bereikbaar door uitzonderlijk hoog dataverkeer, zegt webhostingpartner AGN maandag.

Dat kan wijzen op een DDoS-aanval, waar vorige week ook de ING-bank, de NS en dagblad de Telegraaf mee te maken hadden.

Alle sites bij AGN waren de dupe van de storing. Toch lijkt het dat Nieuws.nl centraal stond. “Er kan een andere oorzaak zijn maar we zien veel indicatoren voor een DDoS-aanval. Het aantal opgevraagde pagina’s was ineens idioot hoog: 2 miljoen sessies op hetzelfde moment,” zegt AGN.

Ook de lokale websites (waaronder ook beuningen.nieuws.nl) van Nieuws.nl zijn door het incident zaterdag, zondag en maandagavond laat niet bereikbaar geweest. “Wij vinden het vooral vervelend voor onze lokale beheerders, die samen met vrijwilligers het nieuws in hun gemeente verslaan,” zegt Bruno van de Laar van Nieuws.nl.

Enkele jaren geleden konden websites makkelijk vaststellen dat iemand een gerichte aanval deed, maar tegenwoordig is een DDoS-aanval een fluitje van een cent. “Voorheen zag je plotseling miljoenen sitebezoekers van ip-adressen uit de Oekra├»ne. Dan wist je dat het fout was,” legt een woordvoerder van AGN uit. “Nu lijkt een DDoS veel meer op normaal dataverkeer. Elke kwaadwillende kan goedkoop een stukje botnet huren, waarin computers over de hele wereld zitten.”

AGN heeft de sites van Nieuws.nl geïsoleerd en op dit moment is het verkeer normaal. Nieuws.nl benadrukt dat het gaat om een serverprobleem en dat er geen schade aan computer of andere hardware door deze storing kunnen ontstaan.

Alle medewerkers van Nieuws.nl betreuren het dat bezoekers de site niet goed konden bereiken.