Volwassen kindergemeenteraad met speels tintje

BEUNINGEN, 16 april 2013

BEUNINGEN, 16 april 2013

Al tijdens de eerste stemronde niet op je eigen idee stemmen is gedrag dat zelfs niet altijd bij de volwassen gemeenteraad gewoon is maar het is wel precies wat de kinderen van basisschool Klavervier uit Beuningen deden.

Zij hadden tijdens de presentatie nog vol enthousiasme de plannen voor een ‘Eindejaarsboek’ voor alle groepen 8 in de gemeente uiteengezet. Toen tijdens de vragenronden bleek dat twee andere scholen al dergelijke boeken maakten en andere plannen ook wel aantrekkelijk klonken, konden zes van de acht stemgerechtigden hun eigen plan loslaten en op wat anders stemmen.

Het plan van De Kameleon om prullenbakken te pimpen zodat ze aantrekkelijker werden om vuil in te gooien belandde helaas zelf al na de eerste stemronde in de prullenbak. Het thema ‘Koningshuis’ wat eraan gekoppeld werd kon ook al niet veel aanhang vinden. ‘Het koningshuis is nu al zoveel in het nieuws, het gaat de mensen vervelen’ was een opmerking daarover.

“Het stemmen moet ons steeds dichter bij de definitieve beslissing brengen”, legde burgemeester Carol van Eert aan de kinderen uit. “Je moet stemmen, je mag maar één keer stemmen en je mag zelfs op je eigen plan stemmen. Om een plan aan te nemen moet het minimaal de helft +1 hebben. De Triangel heeft een extra stem omdat de gemeenteraad eerder op de dag aan het plan van deze school de voorkeur gaf. Zo hebben we een oneven aantal van 49 stemmen en kan het plan dat minimaal 25 stemmen krijgt uitgevoerd gaan worden.”

Na de eerste stemronde gingen de plannen van De Fontein (Kunst en Cultuurdag), van De Triangel (App met spelletjes over Kunst en Cultuur), De Ruyter (Harlem Shake) en De Wegwijzer (Dagje naar Waalhalla in Nijmegen) verder.

De tweede stemronde
In de tweede ronde bleek het plan van De Fontein toch (naar het oordeel van de kinderen) teveel te bevatten. Tijdens de vragenronde waren de kinderen al kritisch over de invulling met sport, schilderijen maken, buitenlands eten en zelfs suikerspinnen uitdelen. “Wat hebben suikerspinnen nou met cultuur te maken?”, was een vraag. “En willen jullie dat allemaal op één dag doen?”, vroeg weer een ander.

Ook de Harlem Shake van basisschool De Ruyter uit Weurt kon niet genoeg stemmen krijgen van de kindergemeenteraadsleden. “Dat is nu heel erg in maar als we het straks moeten maken dan is het misschien alweer over”, was een uitspraak over het plan.

De uitslag
Het plan van De Triangel om een app te maken voor cultuur nieuwtjes en spelletjes kwam tot de ‘finale’ maar haalde het uiteindelijk niet. “Waarom zouden we op jullie stemmen als we zelf niet mee mogen bedenken wat de app kan?” En ook kritisch was de vraag: “Als je de spelletjes uit hebt wordt het dan bijgehouden en wat gaat het dan nog meer kosten?”

Het plan dat de meeste (33) stemmen kreeg was ‘Naar Waalhala in Nijmegen’ van basisschool De Wegwijzer uit Winssen. Waalhalla is o.a. gespecialiseerd in het geven van kunst en cultuur workshops. De kinderen hebben een programma uitgekozen waarbij de deelnemers gedurende een dag deelnemen aan drie workshops. Zo is er een DJ workshop, een Skate workshop en een HipHop of Streetdance workshop. Omdat het om 170 kinderen gaat vindt de activiteit over drie dagen verspreid plaats. Op de dag worden de kinderen in drie groepen verdeeld en gaan om de beurt naar een workshop. Het gehele bedrag van € 2.500 dat door de gemeente beschikbaar gesteld is voor dit project wordt hieraan besteed. Zo eindigt de kindergemeenteraad in Beuningen met een speels tintje.

De Triangel presenteert het plan voor de App
lvs3i9iabp38ue6zn74s38u4c

De Kameleon met een klein toneelstukje rond de prullenbak
qphqc0ijkpasngn07irhvjtee

Geconcentreerd en gretig om vragen te stellen
xi29px2up0pt8kklunez64rif

De eerste stemronde, een inventarisatie
swxbp0vn73yfyoga0u51rwzpi

Druk overleg over wat de kansen zijn
o0htcqf5vgenxqztgubnsb198

Leerlingen van De Ruyter uit Weurt hadden de campagne goed voorbereid; met pamfletten nog wat zieltjes winnen…
jshqqpgaqo6iicxrq0wdfg7kv

Ouders konden buiten de raadszaal op de extra geplaatste bankjes en via beeldschermen de vergadering volgen
b03kzyk6swg3gcvk71xg5ww35

Het tellen van de stemmen
znjumb0pvavfg3fadlaygs55w

Met spanning wachten op de telling
vubc19e95pl3lytwqexjxqk5z

En dan heeft je plan gewonnen en heb je een interview!
thnqi29cyi2sw77ysf6vhosun

De acht stemgerechtigden uit Winssen
kz2qtm51609ufcc06s4lan4nh

Meer foto’s op Facebook