Nachtvorst: denk aan de plantjes!

Foto:

In dit weekend starten beide dagen koud met op veel plaatsen vorst aan de grond. Overdag warmt het op naar waarden boven 10 graden en staat er niet al teveel wind. Vooral vandaag schijnt op de meeste plaatsen de zon, morgen is dat in het westen het geval. We hebben een mooi lenteweekend voor de boeg, met flink wat zonneschijn. Omdat we in wat koudere lucht terecht zijn gekomen is tijdens heldere en windarme nachten kans op vorst aan de grond. Vorstgevoelige plantjes kunnen hierdoor schade oplopen. Is nachtvorst normaal in de lente en wanneer is dit risico voor de plantjes verdwenen?Klik op de afbeelding voor een vergroting

In dit weekend starten beide dagen koud met op veel plaatsen vorst aan de grond. Overdag warmt het op naar waarden boven 10 graden en staat er niet al teveel wind.

Vooral vandaag schijnt op de meeste plaatsen de zon, morgen is dat in het westen het geval.

We hebben een mooi lenteweekend voor de boeg, met flink wat zonneschijn. Omdat we in wat koudere lucht terecht zijn gekomen is tijdens heldere en windarme nachten kans op vorst aan de grond. Vorstgevoelige plantjes kunnen hierdoor schade oplopen. Is nachtvorst normaal in de lente en wanneer is dit risico voor de plantjes verdwenen?

226618

Nachtvorst hoort bij lente
In de lente kan het weer van week tot week sterk wisselen. Een zachte zuidenwind wordt met gemak ingewisseld voor een frisse noordenwind.

Hoe bescherm ik mijn plantjes?
Wie al zomerplantjes in de tuin heeft gepoot doet er goed aan deze af te dekken. Planten in potten zijn nog vorstgevoeliger en kunnen beter even worden binnengehaald. Boeren nemen tijdens nachten met kans op een paar graden vorst aan de grond ook hun maatregelen, door gevoelige gewassen die net in bloei staan af te dekken. Bloeiende fruitbomen worden tijdens nachtvorst beregend. Bij het bevriezen van het water komt warmte vrij, die ervoor zorgt dat de kern van de bloesem (de toekomstige vrucht) beschermd wordt.

Vorst tot in de zomer?
Voor het planten van eenjarige plantjes is het eigenlijk dus nog te vroeg. De oude weerwijsheid leert dat het beste gewacht kan worden tot de ijsheiligen (11 t/m 14 mei) voorbij zijn. De naar deze heiligen vernoemde dagen staan in de volksweerkunde bekend als de laatste periode met kans op schadelijke nachtvorst. Daarna kunnen de plantjes de tuin in.

Voor ijsheiligen bloemen buiten,
veelal kun je daar naar fluiten.
wacht af tot ze zijn voorbij,
de bloemen zijn dan blij.

De statistieken vertellen ons dat in de Bilt alleen in de zomermaand augustus nog nooit vorst aan de grond is opgetreden. In april komt het gebruikelijk op 11 dagen tot vorst aan de grond en in mei op 3 dagen. Na de ijsheiligen neemt de kans op vorst aan de grond over het algemeen af, maar ook juni kent nog een beruchte koude periode. De schaapscheerderskoude (ergens tussen 5 en 20 juni) leverde de afgelopen jaren in het binnenland regelmatig nog een paar nachten met grondvorst op.

Bron: nieuws.weeronline.nl

 

Cookieinstellingen