Grote Zon voor Beatrix uit Weurt

WEURT, 23 april 2013

WEURT, 23 april 2013

Metaalbewerker Jan Lemmen uit Weurt ontmoette de koningin op Paleis Huis ten Bosch in 1994. Samen met zijn zoon Mark bracht hij daar een groot ijzeren kunstwerk waar hij voor kunstenaar Ronald Tolman aan gewerkt had.

Vanwege de komende troonswisseling op 30 april vroeg beuningen.nieuws.nl om verhalen van inwoners van de gemeente Beuningen die koningin Beatrix (of Willem-Alexander) hebben ontmoet tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix.

Beatrix bezoekt Beuningen in het geheim
“Dat was in 1994”, begint Jan te vertellen. “De koningin is in dat jaar bij kunstenaar Ronald Tolman in Beuningen geweest om het kunstwerk De Zon te bekijken. Ze had daar belangstelling voor en is in het geheim in Beuningen geweest. Het beeld dat bij Ronald in de tuin stond vond de koningin bij nader inzien te klein. Ronald heeft toen aangeboden er een grote uitvoering van te maken en die opdracht heeft hij bij mij neergelegd.”

“In eerste instantie wist pa helemaal niet voor wie het kunstwerk was”,  vertelt Mark verder. “Pas toen hij er een heel eind mee was liet Ronald een keer weten dat het voor op Paleis Huis ten Bosch was. Pa was er al eigenhandig aan begonnen maar toen moest en hij zou hij het zelf helemaal afmaken.”

Ineens stond de majesteit ook in de tuin
“Ja, Ronald was heel zuinig met informatie”, neemt Jan het gesprek weer over. “Wel kregen we instructies dat we de Koningin niet zomaar mochten aanspreken als ze er was en ook dat er bijvoorbeeld geen foto’s gemaakt mochten worden. In eerste instantie zou de koningin niet aanwezig zijn want ze was in Spanje voor een bezoek. Of dat echt zo was, weet ik niet maar toen we daar waren, bleek ze toch aanwezig te zijn en kwam zij ook de tuin in om zelf een kijkje te nemen. Onze majesteit, want zo wil zij aangesproken worden, was ontzettend aardig. Zoals ze met het personeel omging en ons eventjes aansprak was ronduit hartelijk en leuk.”

Zonnebril niet af voor Beatrix
“Weet je nog dat je op me aan het mopperen was pa”, zegt Mark. “Omdat ik mijn zonnebril op had gehouden?” “Ja”,  zegt Jan. “Het was een zonnige dag en Mark was toen iets van 24 jaar of zo, en zoals de jeugd is, heeft hij er helemaal niet aan gedacht dat dat niet zo hoort. Ik stootte hem wel aan zei dat hij zijn bril even af moest doen.”

“Wij vonden het best spannend”, herinnert Mark zich. “Toen bleek dat we De Zon naar Paleis Huis ten Bosch moesten brengen hebben we de aanhanger nog opgeknapt. Je gaat per slot niet met een lelijk ding je werk bij de koningin afgeven.”

Kroon op het werk
“Och, en mijn neef die hier naast mij woonde, kreeg er ook lucht van dat wat ik maakte voor de koningin bestemd was”, lacht Jan. “Hij kwam een keer met een kroontje aanzetten dat hij erop plakte. Op een koninklijk stuk hoort een kroontje grapte hij maar dat hebben we er natuurlijk weer afgehaald voordat het weggebracht werd.”

 

“Het was een ontzettend leuke opdracht van Ronald”, vertelt Jan nog. “Het is altijd prettig werken met hem. Ronald is heel precies maar geeft je toch alle ruimte. En dat je dan zo’n opdracht mag doen is heel bijzonder. We hebben er veel plezier aan beleefd en leuke herinneringen aan over gehouden”, besluit Jan.

De Zon was te groot om er binnen aan te kunnen werken. Leuk detail op deze foto: links achter staat het ‘te kleine’ origineel. Deze staat nog steeds bij de kunstenaar in de tuin in Beuningen. (Klik op de afbeelding voor een vergroting).

De smederij was in 1994 nog bij het huis aan de Pastoor van der Marckstraat 2 in Weurt. Toen zoon Mark het bedrijf overnam is het verhuisd naar de Hogelandseweg in Nijmegen


Onder: De Zon op de nog niet opgeknapte aanhanger op weg naar Beuningen waar Ronald Tolman de laatste hand aan het kunstwerk ging leggen

Onder: De Zon komt bij Ronald Tolman in Beuningen aan

Klik op de afbeelding voor een vergroting en zie op de zonnestraal rechtsonder ‘het kroontje’ dat door de neef van Jan opgeplakt was

Onder: De Zon,  helemaal af en op de inmiddels geschilderde aanhanger op weg van Weurt naar Paleis Huis ten Bosch

De Zon staat op de plaats in de tuin van Paleis Huis ten Bosch


Lecon BV
Las- en Constructiewerk
Hogelandseweg 73
6545 AB  NIJMEGEN