Maatschappelijke stage groot succes

Foto:

BEUNINGEN, 25 april 2013

BEUNINGEN, 25 april 2013

Via de maatschappelijk makelaar van stichting Perspectief krijgen veel stagiaires een leuke vrijwilligersplek.

Vaak is dat een blokweek, maar het kunnen ook lintstages zijn. Zo had Florine Peereboom zich ingeschreven voor het maken van een Levensboek voor ouderen. Dit houdt in dat je samen met een oudere terugkijkt op het leven en herinneringen ophaalt.

Een week is natuurlijk veel te kort, maar je geeft mensen toch de gelegenheid hun levensverhaal in het kort te vertellen. De stagiaire krijgt eerst een training hoe je in gesprek gaat met een ouder iemand. Dit gaat aan de hand van thema’s, bijvoorbeeld wonen, relaties, werk, hobby en de kunst van het ouder worden. Je leert wat open en gesloten vragen zijn, hoe je vragen kunt verhelderen en welke afspraken je met elkaar maakt. In een handleiding staan veel tips voor het voeren van gesprekken, tips voor de vormgeving en omgaan met vertrouwelijke gegevens. Na de stage vragen we Florine hoe ze het vond.

Had je van te voren een idee wat maatschappelijke stage in zou houden?
Van tevoren wist ik nog niet zo veel over hoe een maatschappelijke stage in zijn werk zou gaan, zegt Florine. Ik wist dat het doel van de stage was om (vrijwilligers-)werk te doen en daarmee iets goeds te doen voor de maatschappij.

Zag je ook ergens tegenop?
Ik zag vooral op tegen het regelen van de maatschappelijke stage. De bedoeling was om zelf een stageadres te vinden, maar dit was uiteindelijk nog best lastig (een tip voor anderen: met weinig mensen heb je de grootste kans om aangenomen te worden voor een stage, dus ga het liefst op zoek in een tweetal).

Waarom had je voor het levensboek gekozen? Heb je iets met journalistiek of schrijven?
Het maken van een levensboek voor ouderen mensen leek mij leuk, omdat ik het interessant vind om verhalen en herinneringen van andere mensen te horen. Verder vind ik schrijven leuk, dus het was erg fijn dat ik creatief bezig kon zijn met het maken van een levensboek. Bovendien vind ik het een mooi idee dat je een oudere blij kunt maken met een levensboek, omdat hij/zij op deze manier herinneringen op kan halen en terugblikken op zijn/haar leven.

Vond je het leuk met ouderen te werken? Had je daar al ervaring mee?
In het begin was het even wennen om te werken met ouderen, omdat je jezelf vaak moet aanpassen en je hebt vaak geduld nodig. Uiteindelijk kijk ik wel met een positieve blik terug op de doelgroep, omdat ik de ouderen erg gezellig en vriendelijk vond. Ik had nog geen ervaring met het werken met ouderen mensen en ik denk dat mijn stage daarom ook heel leerzaam is geweest, want ik heb veel geleerd over mijn doelgroep.

Hoe was voor jou de praktijk? Voldeed het aan je verwachtingen?
De praktijk voldeed redelijk aan mijn verwachtingen. Ik heb veel gewerkt aan het levensboek en verder heb ik geholpen met de dagelijkse bezigheden in de dagopvang voor de ouderen. Vooraf verwachtte ik al ongeveer dat ik deze dingen zou gaan doen.

Wat vond je moeilijk en wat juist heel erg makkelijk/leuk?
Het was soms moeilijk om je aan te passen aan de doelgroep. Er is natuurlijk sprake van een groot verschil tussen de leeftijd van de ouderen en mijn leeftijd, dus soms merkte ik wel dat er een soort generatiekloof was. Dit was soms lastig, maar vaak ook wel leuk, omdat je veel leert over een vorige generatie. Ik vond het wel makkelijk om mee te komen in de groep ouderen, omdat de meesten erg vriendelijk en vrolijk waren.

Wat heb je nog meer geleerd?
Ik heb vooral geleerd hoe het er aan toe gaat op een dagopvang voor ouderen en hoe je om moet gaan met (de voor mij nieuwe) doelgroep.

Wat vind je er van dat zoveel mensen vrijwilligerswerk doen?

Ik vind dat een goede zaak, omdat ik denk dat vrijwilligerswerk belangrijk en nuttig is.

Zijn vrijwilligers belangrijk?
Ja, zeker, want vrijwilligers doen veel nuttig (en soms zelfs noodzakelijk) werk voor de maatschappij.

Zou je later ook vrijwilligerswerk willen gaan doen?
Ik vind vrijwilligerswerk belangrijk en mijn stage heeft mij dit nog meer doen beseffen. Ik zie mijzelf nu echter nog geen vrijwilligerswerk doen, vooral omdat ik er weinig tijd voor heb. Later zou ik het denk ik wel willen doen.

Wat zou je aan een medeleerling vertellen over je stage om hem of haar enthousiast te maken?
De maatschappelijk stage is erg leerzaam en een goede ervaring, want je leert met een (onbekende) doelgroep werken en leert wat vrijwilligerswerk precies inhoudt.

Wat vond je het aller aller-leukst?
Het overhandigen van het levensboek aan de oudere zelf na afloop van de stage was het aller-leukst. Volgens mij was ze er heel blij mee en het is leuk om te zien dat jij iemand plezier kunt bezorgen door iets voor ze te maken waar ze nog lang van kunnen genieten.

Zoek je ook een stage? Kijk op www.mas-xpress.nl, of neem contact op met de stagemakelaar in Beuningen.

 

Gerda Klijnstra
024-6750939
[email protected]
www.stg-perspectief.nl

 




Cookieinstellingen