Herdenken is een werkwoord

BEUNINGEN, 5 mei 2013

BEUNINGEN, 5 mei 2013

 

“Het is meer dan één maal per jaar bij elkaar komen en luisteren naar de toespraak van de burgemeester”, waren de woorden van burgemeester Carol van Eert tijdens de dodenherdenking bij het oorlogsmonument in Beuningen.

“Herdenken is een werkwoord en dat betekent dat je ook wat moet  doen. Herdenken betekent ook elke dag, in de geest van wat onze ouders en grootouders in ’40-’45 hebben meegemaakt, lessen trekken, keuzes maken, zaken veroordelen, mensen oppakken, signalen serieus nemen, het doorgeven van verhalen, herinneringen levend houden, mensen aanspreken op hun handelen.”

De dodenherdenking in Beuningen vindt altijd plaats bij het oorlogsmonument bij de Corneliuskerk. Het oorlogsmonument is een propellor, het enige overgebleven onderdeel van de Lancaster dat in 1943 bij Beuningen neerstortte. De zes jonge bemanningsleden kwamen allemaal daarbij om.

“Als we allemaal vanavond en de komende dagen iemand die hier niet bij kon zijn over deze herdenking vertellen”, sprak Carol van Eert verder. “Dan houden we de vredesfakkel brandende. Zo dragen we bij aan die vrede en veiligheid waarvoor onze zes Engelse bemanningsleden letterlijk hun leven gaven in die onfortuinelijke nacht van 23 juni 1943. Zoals zij destijds hun verantwoordelijkheid namen dienen wij die ook vandaag te nemen. Want let wel: ‘They gave their today for our tommorrow‘.”

Witte duiven worden aan het eind van de ceremonie opgelatenEen groep komt vanaf het gemeentehuis naar het monument gewandeld