Meerennen naar het midden van de Waal

Foto:

REGIO, 9 mei 2013Rijkswaterstaat biedt een ieder op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) nog eenmaal de gelegenheid te voet of met de fiets de extra Waalbrug te beleven. De extra Waalbrug in de A50 is nagenoeg gereed en vormt samen met de bestaande brug de Tacitusbrug. Vanaf dinsdag 21 mei gaat het verkeer over de extra brug rijden.

REGIO, 9 mei 2013

Rijkswaterstaat biedt een ieder op maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) nog eenmaal de gelegenheid te voet of met de fiets de extra Waalbrug te beleven. De extra Waalbrug in de A50 is nagenoeg gereed en vormt samen met de bestaande brug de Tacitusbrug. Vanaf dinsdag 21 mei gaat het verkeer over de extra brug rijden.

Daarom wil Rijkswaterstaat iedereen nog een allerlaatste gelegenheid geven om dit bouwwerk, met een lengte van 1.055 meter, te bezoeken. Dat kan op maandag 20 mei, Tweede Pinksterdag, tussen 12.00 en 16.00 uur.

Tacitusbrug Parade
Wandelend of fietstend over de extra Waalbrug is al een activiteit op zich. Daarnaast zijn er activiteiten voor en door bewoners uit de omgeving. De hele middag is er live-muziek, een Waalmarkt en een informatiepunt waar het hele bouwproces is terug te zien. Kinderen kunnen ook hun eigen ‘voertuig’ meenemen, zoals een fiets, step, rolschaatsen of skateboard.

Meerennen naar het midden van de Waal
Kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen krijgen één keer de gelegenheid om over de snelweg te rennen! Vanaf 11.30 uur kunnen de kinderen zich melden aan het begin van de brug in Herveld of Ewijk. Alle kinderen krijgen een nummer. Om 12.00 uur start aan beide zijden de kinderloop. Alle kinderen rennen dan via een parcours naar het midden van de brug en weer terug naar het punt waar zij zijn gestart (dat is ongeveer 1 kilometer).

Bereikbaarheid
De extra Waalbrug is tijdens de Open Dag op maandag 20 mei zowel vanuit de noordzijde (Herveld) als vanuit de zuidzijde (Ewijk) toegankelijk.

Voor de noordzijde: ga bij knooppunt Valburg richting Rotterdam (A15). Neem dan afslag Andelst (37). Vanaf daar is de route met gele borden aangegeven.

Voor de zuidzijde: ga bij knooppunt Ewijk richting Nijmegen (A73). Neem dan afslag Beuningen (1). Vanaf daar is de route met gele borden aangegeven.

Parkeergelegenheid is aan beide zijden in de uiterwaarden (onder de brug).

In Herveld (noordoever) rijden busjes vanaf de parkeer- gelegenheid naar de toegang van de brug. In Ewijk (zuidoever) kunt u lopend naar de toegang van de brug (via de bouwoprit).

Kom met de fiets !
Advies is om, wanneer mogelijk, met de fiets te komen. Bezoekers kunnen deze dag ook met de fiets over de brug.

Toegang is voor fietsers via de westelijke langzaamverkeersvoorziening van de extra brug.

Herveld (noordoever): toegang bij de kruising Merkenhorststraat – Dijkstraat

Ewijk (zuidoever): toegang bij de Van Heemstraweg

Verbreding A50 Ewijk-Valburg en extra brug over de Waal
Rijkswaterstaat werkt voor het weggedeelte A50 Ewijk-Valburg aan een wegverbreding in beide richtingen van 2×2 naar 2×4 rijstroken en een vluchtstrook. Hierdoor zal de doorstroming van het verkeer alsook de bereikbaarheid van de regio verbeteren.

In het kader van de wegverbreding A50 Ewijk-Valburg komt er een extra brug over de Waal (ten westen van de bestaande). Ook paste Rijkswaterstaat de knooppunten Ewijk en Valburg aan. Als de extra brug over de Waal 21 mei a.s. klaar is, gaat het verkeer met 2×3 rijstroken over de extra brug rijden en wordt de bestaande brug gerenoveerd.