‘Kennis op Straat’: publiekslezingen van De Jonge Akademie

Foto:

Altijd al willen weten hoe je zeewater slim kunt ontzilten om het drinkbaar te maken? Of wat oude manuscripten ons vertellen over het leven in de Middeleeuwen? Om iedereen de kans te geven een antwoord te krijgen op dit soort wetenschappelijke vragen lanceert De Jonge Akademie van de KNAW ‘Kennis op Straat’.

Altijd al willen weten hoe je zeewater slim kunt ontzilten om het drinkbaar te maken? Of wat oude manuscripten ons vertellen over het leven in de Middeleeuwen? Om iedereen de kans te geven een antwoord te krijgen op dit soort wetenschappelijke vragen lanceert De Jonge Akademie van de KNAW ‘Kennis op Straat’.

Via de website www.kennisopstraat.nl biedt De Jonge Akademie een groeiend aantal gratis publiekslezingen aan van wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Zij vertellen met enthousiasme over hun vak en delen graag de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen met iedereen die daar nieuwsgierig naar is.

Het aanbod
‘Kennis op Straat’ biedt meer dan vijftig lezingen van zo’n vijfentwintig gerenommeerde jonge wetenschappers. Dit aanbod zal de komende tijd nog verder worden uitgebreid. De sprekers presenteren op een laagdrempelige manier kennis uit verschillende vakgebieden.

In de categorie Natuur en Gezondheid zijn er lezingen over wat schizofrenie eigenlijk is, waarom stamcellen zo belangrijk zijn, of hoe rivierlandschappen ontstaan. In de sectie Natuur en Techniek worden lezingen aangeboden over klimaatverandering, flirtende cellen, en hoe de maan werd gevormd. Cultuur en Maatschappij biedt lezingen over de kracht van retorica, de vernietiging van middeleeuwse boeken, en waarom de mens zo gefocust is op goed en kwaad. In de categorie Economie en Maatschappij zijn lezingen te vinden over de vrijheid van meningsuiting en hoe biomassa onze olieproblemen zou kunnen oplossen. De meeste lezingen zijn in het Nederlands, maar er worden ook Engelstalige presentaties aangeboden.

Voor wie?
‘Kennis op straat’ is er voor iedereen. Niet alleen voor lezingen op school en science café’s, maar juist ook voor minder voor de hand liggende groepen als buurthuizen, scoutingsclubs of andere verenigingen. De deelnemende Jonge Akademieleden zijn zelf ook benieuwd waar ze terecht gaan komen. De sprekers van ‘Kennis op Straat’ zoeken de dialoog met nieuwsgierige mensen om hen te laten delen in hun onderzoek en te laten zien wat hen drijft. Middels een breed aanbod van lezingen probeert De Jonge Akademie een groot publiek in wetenschap te interesseren.

Voorwaarden
De publiekslezingen in het kader van ‘Kennis op Straat’ zijn uitsluitend aan te vragen via de gelijknamige website www.kennisopstraat.nl. Lezingen zijn op aanvraag; de beschikbaarheid van een spreker op een bepaalde datum is uiteraard doorslaggevend.
De lezingen zijn gratis, met uitsluiting van een reiskostenvergoeding van de spreker. Commerciële organisaties komen niet in aanmerking voor het aanbod van ‘Kennis op Straat’.

De sprekers
‘Kennis op Straat’ is een project van De Jonge Akademie. De Jonge Akademie is binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen een zelfstandig platform van jonge topwetenschappers met activiteiten op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap en samenleving. Leden van De Jonge Akademie zijn tussen de 25 en 45 jaar oud. Ze vertegenwoordigen samen een breed spectrum van wetenschappelijke disciplines en zijn werkzaam bij Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten.